JollyWoman

5 grešaka koje roditelji prave prilikom vaspitavanja deteta

Beba i Dete
13.06.2019.

Svaki roditelj teži ka tome da bude što bolji. Radeći na sebi, pomažemo kod sigurnosti boljeg roditeljstva i vaspitanja deteta. Nekada nesvesni svojih grešaka, vaspitavamo decu pogrešno, ni ne sluteći koliko to može loše da se odrazi po njih.

vaspitanja

1. Hvalite decu za sve što urade

Samopouzdanje se stiče vremenom i apsolutno je potrebno davati deci vetar u leđa. Ono što je pogrešno jeste zanemarivati njihove greške, i hvaliti ih za neprimerene stvari. Deca stvaraju pogrešnu sliku o sebi i moralnim vrednostima, što kasnije može prouzrokovati dosta problema.

2. Previše im udovoljavate

Svako želi da pruži detetu sve što poželi, ali granica je neizbežna. Nije u redu da dete dobije sve što poželi, iako roditelji u tom trenutku smatraju da čine dobru stvar. Zapravo to vodi ka zavisnosti, razmaženost i opsesiji.

3. Izbegavate razgovore o važnim temama

Aludirajući na bitne teme, kao što su seksualni odnosi, roditelji često odlažu razgovor. Kako dete raste, sve više mu treba otkrivati i govoriti o svemu. Jedino će na taj način biti obavešteno i upućeno. Zahvaljujući savremenoj tehnologiji, danas je to mnogo lakše.

vaspitanja

4. Previše kritikujete decu i zahtevate mnogo od njih

Prema deci se treba ponašati kao prema odraslim ljudima, ali uprkos tome, to su samo deca. Previše kritike neće učiniti decu više uspešnima i zadovoljnima sobom, naprotiv. Takođe, imaće previše obaveza sa godinama, tako im ne nagomilavajte obaveze radi društvenog standarda, pustite ih da uživaju u bezbrižnom detinjstvu.

5. Ne doživljavate njihove probleme važnim

U svakom razdoblju života, vaš problem vam je najveći. Tako i deci, koliko god da nešto zvuči banalno, njima je izuzetno bitno i veliko. Slušajte ih, dajte savet i pomozite, čak i ako ćete se iza ugla nasmejati.

PROČITAJ JOŠ