JollyWoman

5 zdravih navika koje bi trebalo naučiti dete u najranijem detinjstvu

Beba + Dete
22.12.2019.

Veoma je važno učiti dete zdravim navikama što pre. Bilo da govorite detetu kako da brine o svom telu ili vodi ličnu higijenu, važno je naučiti ga razlozima koji stoje iza pravila. Ukoliko odrastaju razumejući zato su te navike važne, naprosto će im postati prirodne i neće imati problem sa uvođenjem rutine i odbijanje. Izdvajamo za vas one najbitnije.

važno je naučiti

Pranje ruku

Najjednostavniji čin, kao što je pranje ruku, čuvaju vaše dete, pa i celu porodicu od bacila i infekcija. Objasnite vašem detetu zbog čega je pranje ruku toliko bitno. Koristite što jednostavnije termine, kako bi vas što bolje razumeli. Potom im nabrojte sve situacije kada bi trebalo prati ruke – nakon upotrebe toaleta, kada se vratimo u kuću sa igrališta, nakon jela, duvanja nosa i sl. Možete im pokazati tehniku pranja više puta, pre nego savladaju sami. Ukoliko ste na putu, te vam voda i sapun nisu na dohvat ruke, obrišite im ruke maramicom ili gelom za dezinfekciju, ali im objasnite zbog čega to radimo. Takođe im skrenite pažnju da na ovaj način ruke nisu u potpunosti čiste i da ne bi trebalo da stavljaju prste u usta.

Pokrivanje usta pri kijanju ili kašljanju

Naučite svoje mališane kako da koriste maramicu kada kijaju, ili da kinu ili kašlju u jamicu lakta, kao bi sprečili širenje infekcije. Male su šanse da će oni zaista to učiniti svaki put, ali bez obzira na to vi ih svaki put podsetite da to urade.

Odlaganje đubreta

Pokažite im da prljave maramicama i ostale otpatke, koje stvore tokom dana, odlože na predviđeno mesto za to. Objasnite im da se, u suprotnom, takođe šire infekcije i da bi sve slične predmete, nakon upotrebe, trebalo baciti u kantu za đubre. Naime, neka znaju da vi, kao njihovi roditelji, ste spremni da pokupite iza njega ukoliko je u žurbi, ali ne svaki put, a pogotovo da to neće raditi učitelji u školi, niti drugari, te je važno da stekne tu naviku.

važno je naučiti prati zube

Pranje zuba

Većina stomatologa ističe da će vašem detetu do osme godine biti potrebna pomoć, kako bi pravilno prali zube. Uvek im možete pomoći da steknu naviku, tako što ćete ih motivisati da „četkaju“ zube dva puta dnevno, kao bi naučili postupak. Ukoliko je dete nezainteresovano i odbija pranje zuba, pokušajte da pevate neku pesmicu dok ono to radi ili smislite neku igru. Recimo, da prvo dete pere zube vama, a onda vi njemu. Ili mu jednostavno dozvolite da izabere zanimljivu četkicu za zube sa kojom će želeti da ih pere. Pročitajte kako da animirate decu da peru zube?

Vezivanje pojasa u kolima

Pojasevi u kolima spasu preko trinaest hiljada života godišnje. Te je izuzetno važno da vaše dete razume koliko je bitno da veže pojas, dok se vozi u kolimam od najranijeg doba.

Kada je vaše dete dovoljno veliko da se samo veže, uvek proverite još jednom da li je to dobro uradilo. Deca ponekad umeju da se uvrede ukoliko ih proveravamo ili osete da možda nemamo dovoljno poverenja u njih, te im dok vršite proveru recite: „Toliko sam ponosna na tebe što si se vezao/la sam/a. Sjajan posao si obavio/la!“.

Pored toga, pričajte sa detetom o tome koliko je bitno da bude dobar saputnik u kolima. Objasnite im da kada žele da vi nešto pogledate što vam pokazuju ili žele da dohvatite nešto što su ispustili nije moguće, jer nije bezbedno. Ne da vi to ne želite, već da na taj način ugrožavate vašu bezbednost i bezbednost drugih u saobraćaju.

Učiti decu zdravim navikama je jedno, ali uspeti da izvedu to sami je drugo. Kao i bilo koja druga nova veština koju dete uči  i za ove je potrebna vežba. Kada vaše dete zaboravi nešto da uradi, podsetite ga. Kada uradi – pohvalite ga! Ali, svakako im objasnite da, kada je reč o bezbednosti, o pravilima se ne pregovara. Uvek ih podsećajte zašto je bitno da to rade, kako bi bili zdravi i bezbedni.

PROČITAJ JOŠ