JollyWoman

8 činjenica o neplodnosti o kojima se retko priča

Mame i trudnice
08.06.2023.

Neplodnost je nažalost sve prisutnija u našem društvu, a ljudi o njoj pričaju vrlo retko ili nikako. Da li je jedna od činjenica o neplodnosti da se o njoj misli kao o sramotnoj stvari?

Koliko zapravo neplodnost utiče na brak, da li za nju postoji lek, kako i da li se možemo lako informisati o istoj, pogledajte u 8 činjenica o neplodnosti o kojima se retko govori, a koje je istakla upravo žena koja je lično prošla kroz njih.

  1. Neplodnost nije rezervisana za “starije” žene  preko 37 godina niti za žene koje imaju jasnu dijagnozu. Ja sam bila baš u kategoriji onih sa “neobjašnjenim problemom neplodnosti” starosti 29-30 godina. Sve je bilo u redu sa mnom i mojim mužem – njegovi spermići su izgledali odlično, a moje jajne ćelije su izgledale kao da će napraviti omlet. Nema razloga, kažu, da spermatozoid nije pronašao jajnu ćeliju već 12 meseci. Ali NIJE. I gle, potrebna nam je pomoć – vantelesna oplodnja. Svaki par je drugačiji i nijedno žensko telo nije isto. To je moj zaključak.
  2. Vreme se oseća kao neprijatelj. O da, kada tretman ne uspe i beta bude negativna, svaki mesec izgleda kao da hodate dublje u Harri Poterovu sudnicu i čekate upoznavanje sa Voldemortom bez ikakvog štapa. Kako prolaze meseci –  vaše opcije postaju sve ograničenije, a nakon određenog vremenskog perioda, mnoge žene osećaju kao da nikad više neće moći da se povrate. Ovako sam se osećala ja. Nepovratno.
  3. Biti pored dece je teško . Zapravo teško je biti pored roditelja koji imaju decu, gledanje kolica na ulici je teško, a videti trudnu ženu je posebno teško (Zašto? – pa vidi broj 2)
  4. Lečenje je skupo . Kažu da su bebe skupe, treba toliko toga za bebu, a sve je skupo. Na to kažem – Ha, ha! Pravljenje bebe je skupo! Svaka procedura vantelesne oplodnje košta me oko 4000 evra! Ejj! Da li je vredno? Naravno da da! Ali je ipak skupo!
  5. Sve se brzo troši kad imate problem sa neplodnošću . Nedelju dana može izgledati kao mesec, mesec može izgledati kao godina, a godina može izgledati kao život kad pokusavate da dobijete bebu. Vaš život se kontroliše od strane lekara, krvne analize i nedeljnih vaginalnih ultrazvukova (seksi?!), Teško je razmišljati o bilo čemu drugom.
  6. Hormonska terapija nije šala. Kada lečite neplodnost  dobijate hormone za doping.  Utiču na sve: na emocije i na telo. Skoro cele te godine izgledala sam  kao 14-godišnji dečak usred puberteta jer su mi akne bile toliko velike. Dodajte tu i nekoliko dodatnih kilograma na područje stomaka, i BANG – baš sam privlačna, zar ne? Žene mogu izgledati i osećati se trudno kao rezultat hormona, a ne biti trudne. To je bolesna šala. Zar ne?
  7. Čudan osečaj u meni?  Žene koje prolaze kroz neplodnost će uraditi sve da dobiju bebu. Ukoliko čuju, “Ovaj čaj će vam pomoći da zatrudnite”, one će ga popiti. Provereno! Probala i ja! Čekirano! Koncepcija meditacije koja vas podstiče da zamislite svoju matericu kao sigurno, toplo i ugodno mesto? Provereno. Čekirano! Svi prirodni proizvodi za higijenu napravljeni samo od trava? Provereno! Čekirano! Žene rade mnoge lude stvari kako bi došle do bebe. Ne pitajte! Znam. Čekirano!
  8. Društvene mreže – ĐAVOLJA POSLA. Kada očajnički pokušavate da napravite bebu, svaki post koji vidite izgleda vam kao podsticaj za nesreću, svaki je bebi najava, rođendan, slika lepih i razdraganih roditelja koji se s bebom u rukama probijaju kroz jesenje lišće…Osim što ovo menja vaš život, morate naučiti i da živite s tom promenom, a morate da naučite i da promenite ponašanje na društvenim mrežama kako biste izbegle dnevne podsetnike na ono što u stvari vi nemate a drugi imaju. Ukoliko ne promenite te navike – sve ovo zajedno postaje previše. Pravi đavolji posao!

Izvor: https://www.purewow.com/

PROČITAJ JOŠ