JollyWoman

ADAPTACIJA: Prva nedelja sa bebom

Beba + Dete Beba
16.10.2020.

Dolazak bebe na svet je ogromna promena, a prva nedelja je uvek najkritičnija dok se i beba i roditelji ne adaptiraju. Morate dati malo vremena i sebi i bebi da se naviknete jedno na drugo, na nove uslove i okolnosti. Sve vam je novo i normalno je da prva nedelja bude teška. Potrebno vam je da se malo uhodate i na sve novo naviknete. Pogledajte naše savete kako da vam ta prva nedelja prođe što lakše! 

Potrebno je vreme  

Ne može sve od samog početka da bude fantastično. Uvek postoje poteškoće i to je normalno. Dajte vremena i sebi i bebi i ostalim ukućanima. Potrebno je da se svi naviknete jedni na druge i nove okolnosti. Dobili ste najveću životnu ulogu i najzahtevniju, te je neophodno prilagođavanje. Ništa ne treba forsirati, već da pustite sve da ide postepeno i prirodno.  

Usklađivanje je važno 

U početku može biti teško dok se uskladite sa bebom. Uskladiti dojenje ili hranjenje, ako ne dojite. Zatim presvlačenje, povijanje, kupanje, nega.  

A na kraju je tu i spavanje. Možda imate sreće da vaša beba od samog početka super spava, čak prespava celu noć ili barem veći deo noći. Ali ako imate problem sa uspavljivanjem buđenjem tokom noći to vam može teško pasti, ali to na morate biti spremni. Sačekajte dok se uskladite i prilagodite.  

Podrška partnera 

Ono što je posebno važno je uzajamna podrška partnera i podjednaka uloga u brizi oko bebe. Bitno je da zajedno učestvujete u svemu i da se beba navikne na vas dvoje kao ključne figure u životu. 

Pomoć patronažne sestre 

Prihvatite pomoć koju ćete dobiti od patronažne sestre. Posebno ako vam je to prvo dete, ona će vam pokazati kako da presvučete i okupate bebu, i ona će voditi računa o pupku. Vi najbolje znate šta je najbolje za vašu bebu, ali uvek saslušajte njen savet. Ona je tu za sva vaša pitanja i to je značajna olakšica.  

PROČITAJ JOŠ