JollyWoman

Čitanje i pisanje pre škole? Da li je to dobro ili ne?

Beba + Dete
15.03.2021.

„Kad će moje dete propuzati?“, „Zašto još nije reklo mama?“, „Kad će skinuti pelenu?“, samo su neka od pitanja koja muče roditelje, posebno one novopečene. Nakon što prođe faza zabrinutosti oko puzanja, hodanja, pričanja i skidanja pelena sledi faza zabrinutosti oko slova i brojeva. „Zašto moje dete nije zainteresovano za slova?“, „Zašto neki njegovi vršnjaci već broje do 10?, „Treba li moje dete znati slova i brojeve pre prvog razreda?“. Zvuči poznato? Zato donosimo odgovore da li je čitanje i pisanje pre škole dobro ili ne.

Šta deca treba da znaju pre prvog razreda? Čitanje i pisanje pre škole?

Na pitanje treba li deca da znaju čitati, pisati i brojiti pre prvog razreda osnovne škole većina stručnjaka će vam odgovoriti da ne treba.

To nam je potvrdila i jedna učiteljica osnovne škole. „Deca najčešće dolaze u školu s pojedinim predznanjima, kao što su pisanje pojedinih slova i čitanje ili računanje brojeva do deset. Iako nije nužno i potrebno da deca sve to i znaju pre polaska u školu. Potrebno je da deca razviju motorička znanja i veštine koje su im potrebne za kasnije usvajanje veštine čitanja, pisanja i računanja. Nije potrebno decu učiti pre polaska u školu, posebno ako oni ne pokazuju interes za to, ali je važno kroz igru, zajedničko čitanje, pričanje priča, učiti ih samostalnosti i time ih pripremati za život i školu.“

Svako dete ima svoj tempo

Ono što svaka mama treba da zna i da to nikada ne izgubi iz misli je, da je svako dete individua za sebe i da svako ima različiti tempo kada je razvoj u pitanju.

Baš kao i odrasli razlikuju se i u interesovanjima. Ono što je jednom detetu zanimljivo sa 4, pa brže nauči, nekom drugom će biti tek sa 6 godina i to je sasvim u redu.

U deci bi trebali podsticati volju i ljubav za učenjem, i ne prisiljavati ih na ništa osim ako ona sama ne iskažu zainteresovanost. Što se abecede tiče, predškolci bi trebali znati da prepoznaju većinu slova, iako ne moraju znati čitati ili pisati. Takođe, trebala bi znati da broje od 1 do 10, iako ne moraju naučiti sabirati ili brojati do 100.

PROČITAJ JOŠ