JollyWoman

CUCLA – koje su to prednosti i mane njenog korišćenja?

Beba i Dete Beba
03.03.2020.

Prema istraživanjima oko 75% beba koristi cuclu, a o prednostima i manama njenog korišćenja postoje brojne debate i nedoumice. Bebe još u majčinom stomaku počinju da sisaju palac, a sam taj proces ih smiruje i opušta, zato kada se rode je upravo cucla njihov veran prijatelj, osim mamine dojke ili neke igračkice. Nakon brojnih studija i saznanja do kojih se došlo, stručnjaci su ponovo razmatrali svoje prethodno mišljenje o cucli i revidirali ga. Postoje neke važne prednosti korišćenja, ali moramo biti svesni i mana koje sa tim dolazi – zato u nastavku pročitajte istaknute dobre i loše strane – tako ćete pronaći najbolji balans za vašu bebu!

PREDNOSTI KORIŠĆENJA CUCLE:

1. Smiruju bebe kada plaču ili im pomažu da se uspavaju, jer se tako opuštaju, a sisanje cucle stimuliše određene supstance iz mozga koje redukuju stres.

2. Smanjuje rizik od SIDS- a, sindroma iznenadne smrti, za oko 60%.

3. Mnogo lakše se deca odvikavaju od sisanja cucle nego palca.

4. Prevremneno rođene bebe brže dobijaju na težini, ukoliko je koriste, jer se lakše privikavaju na odgovarajući način hranjenja.

5. Podstiče funkciju i razvoj mišića usta, pa bebe, pogotvu prevremeno rođene, imaju manje zdravstvenih komplikacija.

6. Sisanje ublažava bilo koju vrstu bola ( na primer, bol prilikom primanja vakcine).

MANE KORIŠĆENJA CUCLE:

1. Može da izazove poteškoće sa dojenjem, posebno ako beba nije naučila kako da sisa mleko, zato je veoma važno da se cucla krene koristiti nakon uspostavljenog ritma dojenja i laktacije.

2. Češće upale uha do 25%, ako se prečesto koristi. Jedan od glavnih uzroka je taj što sisanje cucle pospešuje nakupljanje tečnosti u ušima, što može biti jedan od razloga upale.

3. Ukoliko se ne koristi na pravi način, može izazvati stomatološke probleme poput: krivih zuba, šupljina u njima, povlačenje desni. Ovi problemi se primećuju kod dece koja – koriste cuclu dugo tokom dana, duže od preporučenog perioda, ako je cucla bila umakana u sećer, med, sokove i druge zaslađivače.

4. Vašem detetu nimalo neće biti lako da se odvoji od svoje dude, zato je veoma važno svrsishodno je koristiti, jer će odvikavanje proći mnogo lakše. Pogodan period je, recimo, kada dete počne da sedi, jede mešovitu hranu, pokazuje sve više interesovanja za okolinom.

PROČITAJ JOŠ