JollyWoman

Da li i kada je detetu potreban jastuk?

Beba + Dete Beba
26.01.2021.

Većinu roditelja muči pitanje šta je detetu potrebno za kvalitetan san. Da li je detetu potreban jastuk? Da li će možda baš jastuk učiniti da dete kvalitetnije spava?

U prvoj godini života, poznato je, da detetu u krevetiću ne treba da bude ništa. Nikakvi jastuci, igračke. Tek sa šest meseci starosti beba može pomeriti ono što joj je prekrilo lice i može se samostalno okretati s leđa na bok i obrnuto.

Ali u kojoj je dobi sigurno detetu dati prvi jastuk, odnosno kad bi dete trebalo početi spavati s jastukom i da li je detetu potreban jastuk uopšte?

„Zapravo ni starija deca ne trebaju jastuke. Roditelji često misle da će jastuk pružiti dodatnu utehu detetu, a ne shvataju da je detetu bilo sasvim dobro bez njega. Ako detetu želite dati jastuk, najbolje je pričekati da se dete preseli iz kolevke ili krevetića u veći krevet. Ako mu želite dati jastuk dok još spava u kolevci, nabavite mu manji (veličine poput jastuka za putovanje avionom) i čvršći. Nikako nemojte kupovati jastuke punjene perjem jer su premekani, mogu uzrokovati alergije i ugušiti dete ako mu glava utone u njega dok spava“, savetuje Judith Owens, pedijatar i stručnjak za spavanje.

Da li vaše dete spava sa jastukom?

PROČITAJ JOŠ