JollyWoman

Da li ishrana utiče na moždani razvoj i inteligenciju kod dece?

BEBA
17.05.2021.

Genetika, jasno je, ima najveći uticaj na to kako i koliko će se beba razvijati i koliko će intelektualno napredovati, ali stručnjaci upozoravaju da se nikako ne sme zanemariti uticaj ishrane u celom tom procesu. Dajući bebi pažljivo biranu hranu, možemo da poboljšamo njen koeficijent inteligencije, ali i raspoloženje, da je učinimo emotivno stabilnijom i poboljšamo njenu memoriju. Ukoliko unosi prave nutrijente, biće sposobna da brže misli, imaće bolju koordinaciju i koncentraciju.

Prve godine života su najbitnije za rast i razvoj

Prvih 6 meseci su upravo najbitniji za razvoj inteligencije kod beba. Odgovarajuća ishranadovodi do zdravog rasta. Preporuka za dobar imunitet i razvoj i rast je dojenje, ali nakon njega važno je da mališan navikne da jede odgovarajuće količine hrane koja sadrži mnogo voća i povrća i veoma malo šećera. Detetu ne treba davati ni previše proteina. Neki roditelji posle majčinog mleka prelaze na kravlje mleko, ali kravlje mleko sadrži visok nivo proteina. Adaptirana mlečna formula je bolja opcija za decu stariju od godinu dana, jer predstavlja deo izbalansirane ishrane.

Mozak nastavlja da se razvija nakon uzrasta od godinu dana

Bez obzira što su prvih 6 meseci najbitniji, mozak nastavlja da se razvija nakon uzrasta od godinu dana. Tada je veoma bitno unositi masne kiseline omega-3 DHA i omega-6AA. Ako u ovom periodu ne dojite dete, najbolji izbor je mlečna formula Aptamil koja sadrži ove elemente.

Gvožđe je presudno za mozak u razvoju

Ćelijama mozga je potrebno gvožđe da bi funkcionisale. Prethodna istraživanja pokazala su da je gvožđe važno za mentalne i fizičke funkcije. Namirnice sa visokim sadržajem gvožđa uključuju zeleno lisnato povrće poput spanaća i brokolija, ali i pasulj, orašaste plodove i semenke.

Kod deteta koje ne dobija dovoljno gvožđa u ishrani se može pojaviti anemija, koja može dovesti do deficita pažnje ili problema sa pamćenjem.

Kravlje mleko sadrži premalo gvožđa u odnosu na potrebe mališana, pa se neretko desi da deca koja nakon dojenja konzumiraju samo kravlje mleko budu anemična. Mlečne formule su zato najbolji izbor, jer sadrže gvožđe i vitamin D koji podržavaju normalan razvoj mozga deteta.

PROČITAJ JOŠ