JollyWoman

DOKAZANO: Deca koja provode više vremena sa ocem, imaju viši IQ

Učenje + Igra Pravilan razvoj
15.01.2021.

Koliko je bitan uticaj majke i vreme provedeno sa njom na IQ deteta, ništa manje nije bitan uticaj oca. Naučnici su dokazali da deca koja provode više vremena sa ocem imaju viši IQ.

Akademici sa Univerziteta Newcastle sproveli su istraživanje na više od 11 000 britanskih muškaraca i žena rođenih 1958. godine.

Naučnici su pitali majke dece koliko je često otac učestvovao u aktivnostima s decom, uključujući čitanje, igranje i uopšteno provođenje “kvalitetnog vremena”. Otkrića objavljena u časopisu Evolution and Human Behaviour pokazuju da su deca čiji su očevi provodili više vremena s njima imala viši koeficijent inteligencije i bila su društveno aktivnija od one koja su imala malo očinske pažnje, prenosi TheSun

Istraživanje je pokazalo da su muškarci posvećeniji svojim sinovima nego kćerima, ali da snažno i aktivno učestvovanje oca u ranom životu dece, može poboljšati buduće prilike za detetovu karijeru i uspeh u životu. Istraživači su upozorili da nije dovoljno da roditelji žive zajedno, već da otac treba biti aktivno uključen u detetov život kako bi dete zaista imalo navedene koriste. 

Doktor Daniel Nettle, voditelj istraživanja, rekao je: „Ono što je bilo iznenađujuće jest otkriće stvarne i velike razlike u napretku dece koja su imali aktivnog i uključenog oca tokom detinjstva. Ti su ljudi i u odrasloj dobi bili socijalno mnogo pokretniji i inteligentniji.”

PROČITAJ JOŠ