JollyWoman

Draga mama, nikad nećeš zažaliti što imaš više dece

Mame i trudnice Mama
13.05.2021.

Danielle Sherman-Lazar je majka tri devojčice. Za portal ScaryMommy napisala je emotivno pismo u kojem objašnjava zašto nikad nećete zažaliti što imate više dece.

Nikad nećeš zažaliti što imaš više dece. 

Dopusti mi da završim rečenicu kako treba. Nikad nećeš zažaliti da imaš više dece nakon što rodiš. 

Možda ćeš zažaliti kad budeš u trudovima s boli koja dominira celim tvojim telom. Bol je tako intenzivna da ti oduzima dah, a znoj se formira na mestima za koja nisi znala da se mogu oznojiti. 

Ali jednom kad to dete klizne u ruke doktora/babice koja te porodila i položi ti ga na grdui, nešto se promeni.  Koža na kožu i svako žaljenje je nestalo. Jer kad drugo dete dođe na ovaj svet, ukrašće ti deo srca za koji nisi ni znala da ga možeš dati

Bez obzira na količinu haosa koji će nova beba doneti – ona toga vredi. 

Bez obzira koliko joj toga ne možeš priuštiti. 

Bez obzira na vreme koje nemaš.

Sve će to postati nebitno – jer ona je najvažnija.

Znaćeš da je to tako jer kad napusti kuću, nećeš osetiti olakšanje – samo odsutnost, glasnu prodornu tišinu. 

Nedostaje prisutnost koju ne može popuniti niko osim deteta:

Onaj drhtavi smeh kad misli da je nešto najsmešnije na svetu. Topli zagrljaj. Miris. Način na koji ulazi u sobu i način na koji reaguju druga braća i sestre. Njena posebnost postaje deo tebe. To postaje nešto za čim žudiš i što trebaš u danu. Jer je toliko voliš – nisi potpuna bez nje. Nisi potpuna kad sva tvoja deca nisu uz tebe – i nikad nećeš zažaliti zbog takve ljubavi.

Napomena: Puno mama pati od postporođajne depresije i neće odmah osetiti gore opisane osećaje, i želim da znaš da je to i potpuno uobičajeno. Nisi sama, a definitivno si još uvek dobra mama.

PROČITAJ JOŠ