JollyWoman

Drhtavica nakon porođaja. Zašto se događa?

Lifestyle
13.05.2021.

Iako bi se nakon porođaja trebali osećati “olakšano” i ushićeno, nemojte se iznenaditi ako se telo nekontrolisano trese, nakon što se porođaj završi. Bez obzira jeste li rodila vaginalno ili carskim rezom, sasvim je normalno da se telo trese, čak i sat vremena nakon porođaja placente.  

Drhtavica je češća nego što mislite

Drhtavica nakon porođaja vrlo je česta, no o njoj se vrlo malo govori, verojatno zbog toga što obično prolazi prilično brzo pa za mnoge žene može biti iznenađenje. Studija koja je proučavala 50 zdravih žena tokom i nakon porođaja, otkrila je da je 44 % njih prijavilo drhtanje tokom porođaja ili u 30 minuta od porođaja.

Zašto se postporođajna drhtavica javlja i koliko je uobičajena?

Ginekolog Petra Podobnik Brlečić objašnjava kako su simptomi drhtavice tela nakon porođaja uobičajeni i vrlo česti kod većine žena. Naime, nakon velikog fizičkog i psihičkog stresa, telo se fiziološki opušta tako da se aktiviraju duboki mišići koji podrhtavaju te se na taj način taj ‘nagomilani stres’ otpušta iz organizma, dovodeći osobu u mirnije stanje. “S obzirom da je porođaj jedan stresni događaj koji može izrazito iscrpiti organizam, treba porodiljama objasniti da se ne trebaju brinuti zbog drhtavice, već je samo trebaju propustiti kroz sebe pa će se na taj način telo opustiti”, dodaje dr. Podobnik Brlečić.

Drhtavica nakon porođaja nije opasna, ali može biti neugodna i pomalo čudna, pogotovo ako vam zubi cvokoću dok pokušavate razgovarati s bebom. Ako osetite drhtavicu, svakako obavestite sestre, jer vam one mogu pomoći, na primer ponuditi tople pokrivače kako bi olakšali drhtanje. Neke se mame brinu da će držanje deteta dok se tresu našteti bebi, no vibracije tela neće naštetiti detetu – već će zaista umiriti novorođenče! Još uvek možete maziti bebu. Ono na šta morate paziti je sigurnost bebe, odnosno sigurno držanje bebe, zato zamolite svoje najmilije da stoje s obe strane kreveta, a ako u bolnici imaju ograde za krevet, zamolite ih da se postave, tako da nema šanse da se beba otkotrlja niz krevet. Drhtanje bi trebalo popustiti tokom jednog sata, ali u retkim slučajevima može se nastaviti i nakon toga. Svakako porazgovarajte o svim problemima sa svojim negovateljima i prijavite bilo kakvo drhtanje koje se nastavlja kroz duže vreme,  jer to može biti pokazatelj bolesti ili infekcije. 

Pročitajte više na: https://miss7mama.24sata.hr/trudnoca/porodaj/drhtavica-nakon-poroda-cesca-je-nego-sto-mislis-zasto-se-dogada-13533 – miss7mama.24sata.hr

PROČITAJ JOŠ