JollyWoman

Društvene igre koje podstiču inteligenciju vašeg deteta

Učenje + Igra Predlog igara
04.04.2017.

„Deca su ukras sveta“, kaže poznata pesma Minje Subote. Ipak, u današnje vreme roditelji nemaju mnogo vremena za obrazovanje i vaspitanje svoje dece koliko se to imalo u prošlosti, iako su uslovi znatno bolji. I zato, ukoliko hoćete da poradite na tome, da vaše dete sledeći put kada poželi zabavu ne posegne za telefonom ili nekim drugim električnim uređajem, naučite ih da je zabava zapravo stanje koje dolazi iznutra i da se uz pomoć staromodnih igrica može mnogo više povezati sa svima u okruženju, ali i razvijati svoje socijalne i kognitivne mogućnosti.

Jedna od najpoznatijih i najstarijih igara kojima se pokreće siva masa iz mozga jeste šah. Ovaj vid zabave i istovremenog razvijanja logičke strane Vaše ličnosti utiče ne samo na decu, nego i na odrasle. Ipak, deca su sunđeri i što ranije im stvorite sliku u glavi da je šah jedna vrsta zabave i kada vide Vas kako uživate u ovoj aktivnosti posegnuće za vašim primerom i dobiti nešto na čemu će Vam u daljem životu biti itekako zahvalni, a to je bolja koncentracija, moć fokusiranja i naravno, bolje veštine prepoznavanja protivnika, jezika tela i na kraju, veću veru u sebe i svoje sposobnosti.
Kartanje je sledeće na listi. Da li će biti u pitanju „magarac“, „uno“ ili „tablić“, svaka od njih zahteva od igrača aktivno učešće i razmišljanje koje dalje omogućava deci da shvate da mogu da se uključe ne samo u intelektualne igre, već i mogu da se zabavljaju dok uče.

Igranje „nacionalne geografije“ ili „zemljopisa“ je takođe veoma zahvalna igra, kojom deca mogu da razvijaju svoje znanje o okolini, da shvate veličinu i lepotu sveta u kom žive i da se posvete njegovom otkrivanju, što ne samo da donosi podstrek za učenje, već može da služi i zbližavaju između samih učesnika.
Naravno, na ovoj listi treba da se pojavi i monopol, ne ljuti se čoveče i tvist, od kojih svaka od ovih igara ima svrhu da omogući deci provod, druženje i mnogo smeha.

PROČITAJ JOŠ