JollyWoman

Hrana koja je LOŠA za trudnice tokom vrućina

Trudna + Mama
06.08.2020.

Sa visokim temperaturama, prekomernim znojenjem i ostalim stvarima koje donose vrućine, svi treba da pazimo šta i koliko jedemo, a posebno trudnice. Postoji hrana koja je loša za trudnice tokom vrućina, i nju posebno treba izbegavati.

Trudnicama u predstojećem periodu namirnice poput voća i povrća su dragocen izvor vitamin, minerala ali i tečnosti koje organizam gubi putem znojenja. Organizam tokom vrućina traži laganu hranu, sa više vlakana, a manje masnoća i belančevina. Znači u ovom periodu izbegavajte so, suhomestane proizvode, pohovano, prženo i masno meso, kao i zaprženu i začinjenu hranu.

Mediteranska ishrana bi dobro došla budućim majkama jer pozitivno utiče na organizam. Ukoliko niste alergični, jedite morske plodove i ribu, salate prelivene sa malo maslinovog ulja i limuna. Maslinovo ulje sadrži omega 3 masne kiseline koje štite od upalnih procesa i dobre su za srce i krvne sudove.

Kada je reč o voću i povrćutrudnice treba da jedu što više kajsije, breskve, dinje, lubenice, paradajz, šargarepu, svežu papriku. Ove namirnice sadrže biljne pigmente koji poseduju antioksidativne osobine i podstiču pigmentaciju.

Ne zaboravite na mlečne proizvode koji će vam osigurati dovoljnu količinu kalcijuma i proteina. Možete da pijete i jedete jogurt, kiselo mleko i kefir koji sadrže enzime, vlakna, vitamine i minerale, kao i probiotske bakterije korisne za održavanje crevne flore.

Ne zaboravite da je izuzetno važno unositi dovoljno tečnosti, odnosno vode. Zbog visokih spoljnih temperatura, više se znojimo dolazi do smanjenja vode u ćelijama i do osećaja žeđi. Inače kada je neko žedan već je došlo do delimične dehidratacije.

Hrana koja je loša za trudnice su pića alkoholna, gazirana i zaslađena, kao i ona bogata kofeinom. Ona mogu povećati dehidrataciju, a hrana teško svarljiva.

PROČITAJ JOŠ