JollyWoman

Ishrana deteta je VEOMA BITNA u borbi sa EKCEMOM

Beba i Dete
27.08.2021.

Danas sve više beba i dece ima problem sa atopijskim bolestima.

Atopija se definiše kao genetska sklonost ka alergijskom reagovanju organizma. Obuhvata astmu, dermatitis (ekceme), alergije na nutritivne i inhalatorne alergene, alergijske rinitise.

Šta izaziva ekcem?

Niko ne zna tačno, ali znamo da se ekcem obično nasleđuje. Vaša beba ima veću mogućnost da dobije ekcem ukoliko vi ili neko iz bliže porodice ima ekcem, astmu ili alergije.

Ekcem nije alergijska reakcija na neku supstancu, ali može ga isprovocirati neki alergen iz bebine sredine ili ishrane – ili iz vaše ishrane, ako dojite.

Porast broja dece sa ekcemom

Porast broja obolele dece je rezultat porasta alergijskih reakcija i povećane osetljivosti sistema organa za varenje i disanje, kao i usled promena u sredini.

Moja beba ima crvene pečate na koži koji je jako svrbe. Šta je taj ružan osip?

Prvenstveno treba naglasiti da ekcem nije zarazan. Najčešće svrbi i to kod jako male dece može biti problem.

Bebin osip izgleda kao suva, odebljala, ljuspasta koža, ili će imati sitne crvene izbočine, koje izgledaju kao prištići, a inficiraju se ako se počešu.

Koju hranu da izbegavate ako dete ima ekcem?

Ishrana dete veoma može da utiče na pojavu ekcema. Neadekvatna ishrana može da pogorša ekcem. Zato, ako patite od ove kožne bolesti, za početak izbacite gluten, konzerviranu hranu.

Okidači za pogoršanje ekcema su i jaja i riba, a najčešće kravlje mleko. Važnost ovih namirnica u smislu njihove hranljivosti nije mala pa je neophodno naći adekvatnu zamenu.

Za decu koja ne doje, najbolja zamena su upravo adaptirane formula za decu sa alergijama.

Kod beba kod kojih postoji visok rizik, hidrolizovana mleka za bebe mogu do 40% smanjiti učestalost alergija

Ovakve formule selektivno stimulišu rast bifidobakterija i laktobacila do nivoa koji je sličan kao kod dojenih beba, prirodno ojačavaju imuni sistem, smanjuju učestalost infekcija, smanjuju rizik pojave alergija.

PROČITAJ JOŠ