JollyWoman

ISTINA ILI MIT? Da li deci dozvoliti KUPANJE NAKON JELA?

Beba + Dete
11.12.2021.

Mogu li da kupam bebu nakon jela? Ili bolje da to učinite malo kasnije i kad ste hranu već probavili? Ovo je pitanje koje si postavljaju mnogi novi roditelji, pa je prikladno znati malo više o najboljem vremenu za kupanje deteta i na taj način izbeći greške. Otkrivamo da li je istina ili mit – da li deci dozvoliti kupanje nakon jela?

Svima nam je poznat savet da nakon jela nikako ne treba ići u more plivati ili još gore odmah skočiti u vodu, već da treba pričekati, po nekima i par sati. Taj savet manje-više prenosimo i našoj deci.

Lagan obrok i mit o kupanju

No prema rečima prof. Alberta Giovannija Ugazija, direktora Instituta za zdravlje pri poznatoj dečjoj bolnici Bambino Gesu u Rimu, ipak je reč o mitu, posebno ako se radi o laganom doručku, odnosno o naprimer kriški hleba ili voću, što obično deca gricnu na plaži, odnosno neposredno pre odlaska na plažu.

Naime, izbegavanje kupanja nakon konzumiranja obroka zasniva se na spoznaji da se nakon obroka krv u organizmu usmerava prema želucu pa ulaskom u vodu, usled nagle promene temperature tela, može doći do grčeva, vrtoglavice, mučnine, povraćanja i posledično i mogućeg utapanja.

No, prof. Giovanni Ugazi ističe da, iako se prihvati teza o usmeravanju veće količine krvi prema želucu prilikom procesa probave, drugi vitalni organi, poput srca ili mozga ne ostaju bez krvi. Prema njemu, veći rizik ne postoji ni ako se dete odmah baci u vodu. Organizam je u stanju prilagoditi se na termički šok, smatra on.

Ističe da zapravo nikad nisu rađene naučne studije koje bi procenjivale rizike kupanja i ulaska u vodu nakon jela.

Foto Unsplash

Koristiti zdrav razum

Ipak, profesor poručuje da za kupanje nakon jela treba koristiti zdrav razum pa ako je dijete konzumiralo pun obrok, ako je dobro ručalo, posebno teže probavljive namirnice, naravno da je bolje da se primiri neko vrijeme prije nego se odmah baci u vodu. No nakon jednog sladoleda ili keksića, nema razloga da nakon kraćeg vremena dijete ne ide u vodu.

Ističe da treba razmišljati o probavljivosti namirnica, odnosno njihovom zadržavanju u želucu: za voćni sok ili lubenicu to će biti 15-ak minuta, za voće i povrće pola sata, za tjesteninu s laganim umakom sat vremena.

PROČITAJ JOŠ