JollyWoman

Izbor srednje škole – da li odlučuje dete ili roditelji?

Beba + Dete
18.10.2020.

Kada dođe vreme za izbor srednje škole postavlja se glavno pitanje – koju školu izabrati. To zavisi od mnoštva različitih faktora, kao što je mesto škole, opšta interesovanja, reputacija škole i šta nakon nje. Treba voditi računa o svim faktorima i da se o svakom razmisli i porazgovara. Odluku ne treba donositi roditelji, ali je ne treba ni prepustiti detetu u potpunosti. Pogledajte naše smernice za izbor srednje škole!

Interesovanja deteta

Posebnu pažnju treba posvetiti interesovanjima deteta. Nije svako dete za sve ni talentovano, niti zainteresovano. Razgovarajte otvoreno sa svojim detetom šta je sve predmet njegovog interesovanja. Zatim se raspitajte koja škola nudi to što vaše dete zanima.

Dobro se informišite

Kada ste odredili polje interesovanja deteta, sledi detaljno informisanje. Dobro se raspitajte o svim školama iz date oblasti, da li ste za privatnu ili državnu školu, o načinima njihovog rada, reputaciji škole, profesorima koji tamo rade.

Nemojte vi birati

Veoma je važno da ne odlučujete vi sami o izboru škole. Morate se konsultovati sa svojim detetom. Nemojte prisiljavati dete da upiše školu samo zato što vama tako odgovara. Ne treba ni dete samo da bira, jer je još uvek veoma mlado i neiskusno da bi znalo potpuno racionalno da bira. Odluka je zajednička.

Savetovanje sa psihologom i nastavnikom

Ukoliko ste neodlučni, dobro je da odete na razgovor sa razrednim starešinom u osnovnoj školi ili školskim psihologom. Neka vas oni, u skladu sa preferencijama, sklonostima i sposobnostima vašeg deteta posavetuju šta bi mogao biti dobar izbor.

Razmišljajte i o fakultetu

Iako vam deluje rano, morate razmišljati i malo unapred. Posle srednje škole sledi fakultet i dobro je da i to imate u vidu pri izboru. Ne može se posle svake srednje škole upisati svaki fakultet. Vodite računa i o tome. Ne u smislu da striktno još tada odlučujete o fakultetu, ali barem okvirno da i o tome razmislite.

PROČITAJ JOŠ