JollyWoman

Kada je pravo vreme za DRUŠTVENE MREŽE?

Beba + Dete
28.11.2020.

Društvene mreže su sastavni deo svakog našeg dana. Danas ih ima mnogo i činjenica je da one imaju mnoštvo i pozitivnih i negativnih strana. Ono što mnoge roditelje izuzetno plaši i brine jeste to što njihova deca odrastaju u vremenu kada se dešava ekspanzija svih mreža. Da li ih u potpunosti zabraniti ili samo ograničiti – dilema je mnogih roditelja. Zato danas razgovaramo o tome kada je pravo vreme za društvene mreže

Pomirite se sa vremenom 

Koliko god svi mi odrastali u nekim srećnijim i bezbrižnijim vremenima, ne možete, a da se ne pomirite sa sadašnjim. Odrastanje u periodu bez društvenih mreža, telefona i tableta je bilo neprocenjivo. Sada mnogi roditelji to žele za svoje dete. Ali vremena više nisu ista. 

Ekspanzija društvenih mreža nije trenutna. Dešava se u čitavom svetu, traje već godinama i tek će trajati. Deca se jednostavno sada rađaju u takvom vremenu i to morate prihvatiti. 

Ograničenje za početak 

Svakome je lakše da da svom detetu tablet ili telefon kako bi bilo mirno. To gotovo svi roditelji rade i to nije toliko strašno, ukoliko nije prečesto. Dok je dete malo dozirajte korišćenje moderne tehnologije koliko god možete. Ograničite korišćenje na pola sata dnevno i kontrolišite sadržaj koji prati. 

Zabrana nije rešenje 

Ne možete držati dete pod staklenim zvonom i sve mu braniti. Čak i ako kod kuće ne dozvoljavate korišćenje telefona i interneta, ono će otići u školu i pozajmiti nečiji telefon i svejedno ga koristiti. Zabrana nije rešenje. Uvek će postojati način da ih se domogne, a to onda može prerasti u još veći problem. 

Razgovor rešava problem 

Pričajte sa svojim detetom od malena i objasnite zašto nije dobro preterano korišćenje interneta. Naučite dete da pravilno koristi telefon i internet. Kada shvatite da je ono naučilo kako da barata svime onda mu dopustite i da ima svoje naloge na društvenim mrežama. Sve to pod uslovom da vi imate sve njegove lozinke i da možete da ga kontrolišete i zaštitite

PROČITAJ JOŠ