JollyWoman

Kada je pravo vreme za UČENJE STRANOG JEZIKA?

Učenje + Igra Lakše učenje
17.10.2020.

Učenje stranog jezika je izuzetno važno za svakog od nas. Kako je poznato da deca nova znanja najlakše usvajaju dok su još mala, najbolje je i sa ovim početi na vreme. Međutim, nekada roditelji prerano šalju decu u školice jezika, što može uzrokovati problem. Zato danas razgovaramo o tome kada je vreme za učenje stranog jezika i kako da ga deca što lakše i bolje savladaju! 

Prvo maternji, pa strani jezik 

Dete, pre polaska u školicu jezika, mora pre svega da dobro ovlada svojim maternjim jezikom. Samo na taj način će ono pravilno usvajati i istinski razumeti nov jezik i sve nove reči.  

Ukoliko dete pošaljete prerano, dok još nije dobro savladalo maternji jezik, možete napraviti problem. Dete će biti zbunjeno jer više neće moći da razdvoji ta dva jezika i imaće poteškoća sa maternjim

Možete porazgovarati i sa logopedom, kako bi on procenio sposobnosti deteta i da li je spremno za učenje novog jezika. 

Prednosti učenja jezika od malih nogu 

Postoji niz prednosti kada dete, dok je još malo, uči strani jezik. U tom periodu će ga većinom nesvesno i automatski usvajati, te naravno i mnogo lakše.  

Takođe, ako od malih nogu uz maternji zna jedan strani jezik, to će verovatno u njemu probuditi želju da kad odraste uči još stranih jezika.  

Olakšice u učenju jezika 

Deca mnogo nauče i dok gledaju crtane filmove na stranom jeziku ili slušaju pesmice. To može biti značajna olakšica, jer će usvajati još više stranih reči. Tako da pored školice možete dopustiti detetu i ovaj vid ujedno zabave i učenja jezika. 

Konstantno učenje 

Kao i za sve druge stvari bitno je i konstantno učenje. To znači da bi dete trebalo i kasnije tokom školovanja da se podjednako posveti tom jeziku koji zna od malena. Stalno nadograđivanje i učenje novih reči i izraza je veoma važno. 

PROČITAJ JOŠ