JollyWoman

Kako da nemate grižu savesti kao mama?

Trudna + Mama Mama
23.11.2020.

Svako od nas uvek ima grižu savesti u nekom životnom segmentu. Možda ne biste pretpostavili da to može imati vezi i sa majčinstvom, ali je definitivno tako. Osećanja koja ima majka retko kod drugi može da oseti, to je nešto apsolutno posebno. Osećaj krivice u nekim momentima je dosta izražen, ali isto tako se može izbeći. Zato pogledajte nekoliko saveta kako da nemate grižu savesti kao mama! 

Mislite da ne radite sve kako treba 

Posebno izraženo ukoliko je reč o prvoj bebi. Niko nije oduvek naučen na to kako se dete odgaja. Kao što smo već govorili – roditeljstvo  se uči! Sve ide postepeno i vi dajete sve od sebe. Nekada sigurno postoji neka stvar koju niste uradili kako treba ili ste mogli ipak bolje. Nemojte osećati krivicu zbog toga, to je normalno. 

Ne uživate u svakom trenutku majčinstva 

To verovatno nije ni moguće. Posebno u prvim mesecima bebinog života. Sve vam je novo i treba se prilagoditi. Beba ne spava, ima grčeve, imate problema sa dojenjem… Postoji mnogo mogućih poteškoća i sigurno je da u tome ne uživate. To je normalno, niste zbog toga loša mama. Ne krivite sebe! 

Imate život i pored tog što ste mama 

Na ovo ne treba da zaboravite. Imali ste život i pre toga, a imate i sada. Skroz je u redu da izađete sa prijateljima i opustite se bez da razmišljate o detetu. To vam je nekada sigurno potrebno i sasvim je u redu! 

Želite da se posvetite sebi 

Zbog ovoga nikada ne treba da osećate krivicu niti grižu savesti! Imate pravo da se posvetite sebi. Vi niste samo mama, već i žena koja voli da udovolji sebi i treba to i da uradite. Niste loša mama ako odvojite pola sata ili sat vremena dnevno za sebe. Morate valjati sebi, da biste valjali i bebi. Zapamtite – zadovoljna i srećna mama je dobra mama! 

PROČITAJ JOŠ