JollyWoman

Kako odabrati pravi hobi ili sport za vaše dete

Učenje + Igra Pravilan razvoj
03.04.2021.

Isprobavanje novih veština, sportova, hobija pomažu deci da otkriju svoju strast i dešifruju šta vole, a šta ne. Deca sa ciljevima i strašću češće pokazuju motivaciju, bolje ocene, samopoštovanje. Savetuje se da je bolje u ranijem uzrastu započeti dodatne aktivnosti, jer deca sama po sebi uče kako da se usredsrede, savladaju i uspostave vredne veštine.

Na prvom mestu valja istaći da ne treba da se vodite pomodarstvom i da po svaku cenu dete ima što više aktivnosti. Dalje, treba da pratite afinitete svog deteta. Nemojte ga po svaku cenu gurati u aktivnosti koje mu ne prijaju. 

Iz tog razloga smo razgovarali s ljudima čiji je životni poziv razvijanje ljubavi i discipline kod dece, kroz različite aktivnosti. 

Uz umetnost deca postaju bolji ljudi

Sanda Ristovski, umetnica i modna dizajnerka, vodi školu crtanja i slikanja za decu:

-Ako dete još kao malo pokazuje ljubav i sklonost ka slikanju ili crtanju, pravo je vreme da krene u školicu već od prvog razreda osnovne škole. Treba voditi računa da u školici bude vesela atmosfera, nikako vojnički stroga, jer je deci neophodno oslobađati kreativnost i podsticati maštu – ističe Sanda i dodaje da
umetnost oslobađa, kao i da je posebno značajna za decu koja su introvertna.

Svako bavljenje umetnošću u detinjstvu ostavlja trag. Uči se estetici i kasnijem prepoznavanju lepog. Od toga da će se lepo odevati, slušati kvalitetnu muziku, do lepote detalja koje će naučiti da prepoznaju – kaže naša sagovornica.

Postoji razlog zašto je gimnastika toliko popularna

Gimnastika je jedan od bazičnih sportova, te u ranijem uzrastu daje odličnu bazu za bavljenje bilo kojim drugim sportom. Darija Mitrović, glavni trener u Gimnastičkom klubu Partizan kaže:

– Bavljenje sportom pomaže kod dece u razvijanju discipline, pravilnog formiranja odnosa prema obavezama i slobodnom vremenu, ravnoteže između sporta i školovanja. Tokom takmičenja i priredbi, savladava se i veština javnog nastupa, prevazilazi se trema, što kasnije olakšava školovanje, čak i na fakultet. Ritmička gimnastika je najlepši sport za devojčice, jer doprinosi pravilnom razvoju, formiranju i građi tela, takođe, podstiče kreativnost. Kroz grupne vežbe, devojčice uče da rade zajedno, pomažu jedna drugoj i budu odgovorne ne samo prema sebi već i prema svojoj ekipi – zaključuje Darija.

Karate za odlučne

Uprkos popularizaciji karatea podlednjih decenija, izvorna veština uspela je da zadrži svoje tradicionalne vrednosti koje su pored praktično-borilačkih elemenata negovale i duhovni aspekt treninga. 

-Tako je danas karate metod za razvijanje telesne i duhovne samodiscipline, veština samoodbrane i sport. Treningom karatea kod dece se razvijaju fizičke, motoričke i kognitivne sposobnosti poput brzine, koordinacije, snage, gipkosti, izdržljivosti, okretnosti, ravnoteže, preciznosti, tačnosti, discipline, koncentracije i mnogih drugih koje su neophodne za pravilan rast i razvoj. Pored toga, dete se susreće sa novim veštinama i obrascima kretanja koje će mu pomoći u svakodnevnom životu – kaže Dimitrije Životić, trener karatea.

Male balerine znaju šta je disciplina

Milica Gutović godinama unazad radi sa decom različitog uzrasta u svom Studiju klasičnog baleta.

-Osim toga što se kroz učenje baletskih koraka razvija motorika, pravilno, držanje tela, muzikalnost i kreativnost, deca stiču samopouzdanje i uče kako se oslobađa straha od javnog nastupa. Muzika podstiče maštu kod malih umetnika i uči ih da svaki pokret ima svoje značenje. Mi igrači imamo samo jedan način da publici ispričamo priču. Pokretom i telom – ističe Milica.

Prema Miličinim rečima, klasičan balet utiče na pravilan razvoj dece, preporučuje se za ispravljanje eventualnih telesnih deformiteta (kriva kičma, spuštena stopala…), razvija se gracioznost, muzikalnost i pre svega deca stiču svoja prva iskustva u timskom radu.

Individualisti na sceni

Glumac Dušan Kaličanin naglašava da gluma kod dece i mladih, u vremenu zavisnosti od ekrana i plasiranja gotovih informacija, oslobađa i razvija maštu i kreativnost.

-Bavljenje glumom podstiče decu da od najmlađeg uzrasta počnu da čitaju i razvijaju lep i pravilan govor. Utiče na opštu pismenost i kulturu u kasnijem životu, i razvija pravilan odnos prema javnom nastupu – ističe poznati glumac.

S njim se slaže i Nebojša Grnčarski, vlasnik modne agencije Select

-U vremenima kada Instagram vaspitava decu i mlade, jako je bitno da razvijaju svoje samopouzdanje, izraz, na zdrave načine. Kroz glumu, snimanja, revije, predstave, u realnom aranžmanu, a ne kroz filtere i virtuelnu publiku. 

Vanškolski programi nisu škola i deca ne bi trebalo da se osećaju kao da idu u školu gde sede za klupama i rade domaće zadatke. U njačešćem broju slučajeva u pitanju su kreativni prostori u kojima deca mogu da se ponašaju slobodno i otvorenije, što omogućava da budu svoja i lako upoznaju drugu decu istomišljenika. 

Potražite aktivnosti koje bi vašem detetu najviše odgovarala, koja neguju ovakvo okruženje i omogućavaju deci da eksperimentišu, pa čak i neuspešno.

PROČITAJ JOŠ