JollyWoman

Kako pravilno očistiti dečje igračke i koliko često bi to trebali činiti?

Recepti Korisni saveti
27.02.2021.

Higijena, posebno kada su deca u pitanju na prvom je mestu. Dečje igračke i prostor za igru su ono od čega možete da krenete. Savetujemo vas kako pravilno očistiti dečje igračke i koliko često bi to trebali činiti.

Plišane igračke

Većina plišanih igračaka ima etiketu s preporukom za pranje, pa je najbolje držati se tih uputstava. Ako je preporučeno ručno pranje, koristite blagi deterdžent za pranje rublja ili dečji šampon. Čistu krpu ili sunđer umočiti u toplu vodu u kojoj se razmuti sredstvo za pranje i kružnim pokretima nežno utrljavati sredstvo na plišane igračke. Zatim dobro isperite krpu i njome ukloniti svu penu s igračke.

Ako se može prati u mašini za veš, prvenstveno ubaciti plišane igračke u staru jastučnicu (najbolje neku sa dugmićima) kako se ne bi oštetili u pranju, a potom u mašinu. Koristiti blago sredstvo za pranje i prati na programu za osetljivo rublje i na maksimalno 30 stepeni – prevruća voda mogla bi otopiti lepak u slučaju da plišane igračke imaju zalepljene oči ili neke druge dodatke. 

Kako pravilno očistiti dečje igračke?Plastične, gumene i silikonske igračke

Za razliku od plišanih, ove je igračke mnogo jednostavnije očistiti. One “mekanije” od plastike i gume jednostavno se mogu oprati u sudoperi deterdžentom za pranje posuđa, toplom vodom i sunđerom (ako ih stavite u mašinu za sudove, mogle bi se otopiti na visokoj temperaturi). Nakon ispiranja ostaviti igračke da se ocede pa ih dezinfikovati – tako ćete biti sigurne da su zaista čiste i bez mikroba.

Lutke s kosom

Plastične lutke i poniji s kosom mogu zaista biti izazov kad je reč o čišćenju. Iako se plastični deo lako opere pod toplom vodom uz malo deterdženta za pranje sudova, problem je njihova kosa. Kako je ne bi uništila tokom pranja, dobro i nežno je raščešljajte češljem sa širokim zupcima (ili Barbie češljem ako ga imate). Krenite od vrhova prema temenu kako bi raščešljali eventualne čvoriće, a potom pokvasiti kosu. Malu količinu šampona nežno utrljati u kosu i zatim isprati, dodati malo regeneratora za kosu i takođe ga utrljati. Ostaviti regenerator da odstoji koju minutu i ponovno isprati kosu. Raščešljati je i pustiti da se suši na vazduhu. 

Drvene igračke

Drvene igračke ne preporučuje se kvasiti vodom jer će upiti vlagu, ali možete ih jednostavno očistiti alkoholnim sirćetom. Namočiti čistu krpu u sirće i prebrisati igračke. Sirće će dezinfikovati drvo, a miris će brzo nestati. Ako drvo i upije nešto vlage, ne morate se brinuti ako dete stavlja igračke u usta jer je sirće jestivo. 

PROČITAJ JOŠ