JollyWoman

Kako razviti čitalačku rutinu kod dece?

Učenje + Igra Lakše učenje
15.09.2020.

Pored svih radnih navika koje je neophodno usvojiti, veoma važno pitanje je i kako razviti čitalačku rutinu kod dece. Ljubav prema čitanju će znatno uticati na celokupni razvoj deteta i veoma je važno za njegov životni put i izbore. Ona se neće razviti tek tako i u tome značajnu ulogu imaju roditelji. Pripremili smo za vas najbolje savete kako razviti čitalačku rutinu kod dece!

Čitanje pred spavanje

Osnova je da prvo vi čitate svom detetu. Od malena čitajte barem jednu bajku pred spavanje. Na taj način čitanje ćete predstaviti kao zabavnu i aktivnost uživanja.

Počnite od slikovnica

Kako i sa svim ostalim navikama, počnite od lakših stvari. Slikovnice koje sadrže više fotografija, a manje teksta je odličan izbor za početak. Bitan je postepeni napredak kako bi se navika pravilno usvojila.

Zadajte dnevne zadatke

Izaberite neku knjigu i podelite je prema samim poglavljima na dane. Svakog dana zadajte detetu zadatak da pročita jedno poglavlje. Na taj način će se navika čitanja ustaliti

Budite pravi primer detetu

Deca su sklona tome da slede primer roditelja. To se dešava i kada je čitanje u pitanju. Zato izaberite deo dana kada ćete i vi sami čitati. Možete odvojiti barem pola sata dnevno kada ćete vi i vaše dete čitati svako svoju knjigu.

Prepričavanje pročitanog

Kada dete pročita poglavlje knjige pitajte ga da vam prepriča šta je pročitalo. Tako će se više koncentrisatina knjigu jer zna da posle nekome treba da je prepriča.

Šta čitati?

Počnite od laganijeg štiva, dugog svega jednu stranicu. Postepeno povećavajte broj stranica, a onda i težinu samog štiva. Kasnije već možete odvesti dete u biblioteku da samo izabere šta želi da čita shodno svojim interesovanjima. 

Pored samog razvoja i obrazovanja deteta, čitanje je važno za celokupan razvoj deteta, njegove kasnije izbore, karijeru i životni put!

PROČITAJ JOŠ