JollyWoman

Kako uskladiti posao i majčinstvo?

BizMama
06.09.2020.

Ponekad uskladiti posao i majčinstvo može predstavljati veliki problem, pogotovu ukoliko je dete još uvek malo i dojenje još traje. Obaveze na poslu, zatim obaveze oko deteta, partnera, porodice. Sve se čini kao beskrajan niz, a treba pronaći i vreme za sebe i imati društveni život. Sve je stvar dobre organizacije i uze nekoliko trikova može uspešno uskladiti posao i majčinstvo i sve postizati!

Odredite prioritete

Pre svega postavite sebi jasne prioritete. Naravno da vam je dete prioritet, ali ukoliko morate i na posao, neki segment života će verovatno morati barem malo da trpi. Možda nećete uvek moći na piće sa drugaricama ili u bioskop, ali to neće uvek biti tako.

Dobra organizacija je ključ

Kako biste ipak barem s vremena na vreme pronašli vreme i za poneki izlazak druženja potrebna vam je veoma dobra organizacija. Isplanirajte svoj dan tako da u nabavku odete u povratku sa posla. Ručak možete spremiti veče pre ili dok dete spava. Kuću sređujte u hodu, kako bi sve uvek bilo čisto. Uz dobar plan i organizaciju nećete imati problem.

Iskoristite pomoć

Ukoliko imate tu mogućnost iskoristite pomoć. Ako baka i deka mogu pričuvati dete, to će vam odlično doći dok ste vi na poslu. Ako, pak, i vi i suprug radite i nemate pomoć, angažujte bebisiterku na nekoliko sati. Sve će vam biti mnogo lakše. 

Kvalitetno provedeno vreme

Najvažnije je kada imate vreme koje provodite sa detetom da to vreme bude kvalitetno. Pojedina istraživanja dokazuju da je čak i dvadeset minuta dnevno potpuno posvećeno samo detetu za njega dovoljno. Tako da se potrudite da svaki dan odvojite vreme kada će sva vaša pažnja i energija biti usmerena samo na dete. Možete otići u prirodu, igrati se zajedno, učiti ili kuvati zajedno, igrati igrice ili bilo šta drugo, samo da to vreme bude kvalitetno provedeno.

PROČITAJ JOŠ