JollyWoman

Kombinovana ishrana beba: Sve što treba da znate

Beba i Dete
29.10.2021.

Mnoge majke se zasipaju različitim informacijama, sa jedne strane o svim prednostima dojenja, sa druge strane još od prvog dana imaju jako malu podršku (gotovo pa nikakvu) da doje i svi ih ubeđuju da nemaju dovoljno mleka, što uglavnom nije istina.

Slična je situacija i sa davanjem mleka na flašicu, bilo da je u pitanju majčino ili adaptirano.

Kroz mlečni obrok beba unosi adekvatanu količinu hranljivih materija kako na dnevnom, tako i na drugim nivoima. Nakon 6 meseci, jako je bitno da beba unosi optimalne količine gvožđa kroz hranu zbog toga što zalihe gvožđa koje je beba imala počinju da se troše.

Zato je jako važno da ishrana mame bude balansirana, bogata vitaminima, mineralima, gvožđem, svim nepohodnim elementima koje će bebi omogućiti pravilan rast i razvoj.

Međutim, šta raditi u situacijama kada mama nema dovoljno mleka? Kada mama zbog medicinskih razloga ne može da doji? Ili kada laktacija još uvek nije uspostavljena?

Najvažnija je svakako da beba bude nahranjena i sita. U situacijama kada latacija još uvek nije uspostavljena, opravdano je dodavati mlečnu formulu u cilju da beba bude sita i podmirena hranljivim materijama. Ali svakako se podsticanje laktacije nastavlja, poželjno je bebu često stavljati na dojku, upravo zbog tog signala koji će stimulisati naš organizam na laktaciju.

Bez obzira i ako imate neki drugi razlog fizičke ili psihičke ili neke teće prirode, adekvatan izbor mlečne formule je najbitniji.

Kako se dodaje adaptirana mlečna formula?

Ako nakon podoja primetite da beba intenzivno plače, uz to napredovanje nije adekvatno, dodavanje formule bi trebalo biti postepeno. Pripremite bebi obrok od 30 ml, i proverite da li će pojesti citavu količinu. Ukoliko primetite da bi možda i ta količina bila mala, probajte napraviti jos jednu mericu (30ml ) i proverite koliko će pojesti. Cilj je da postepeno povećavate količinu, jer će Vam to dati jasnu sliku koliko je Vašoj bebi hrane potrebno. Uz to svakako bebu stavljajte često na dojku jer je neophodna stimulacija da bi se laktacija održala.

Adaptirana mlečna formula je hrana najsličnija majčinom mleku, koja sadrži složenu kombinaciju proteina, masnoća, vitamina i minerala. Štaviše, iako je majčino mleko idealno kreirano baš za njenu bebu, adaptirano mleko može sadržati pojedine nutrijente i vitamine koje dojene bebe moraju dobiti jedino putem suplemenata.

PROČITAJ JOŠ