JollyWoman

Kontrole i pregledi u trudnoći

Trudna + Mama
21.11.2020.

Današnja tema je veoma važna za sve buduće mame, a to su kontrole i pregledi u trudnoći. Čitava trudnoća je jedan fantastičan i zanimljiv period koji bi trebalo da pamtite kao jedan od najlepših u životu. Kako bi od početka do kraja sve prošlo kako treba i bez problema, kontrole i pregledi u trudnoći su veoma važni. Tom prilikom se mogu uvideti potencijalni problemi, ali i saznati sve do detalja u vezi sa bebinim napredovanjem i razvojem.  

Konsultacije sa ginekologom 

Prvi pregled uglavnom usledi prilikom izostanka prve menstruacije i sumnje da je reč o trudnoći. Ukoliko se to ispostavi kao tačno, važno je da vam ginekolog objasni sve do najsitnijih detalja. To je posebno bitno ako ste prvi put u drugom stanju

Ginekolog će vam na prvom pregledu sve ispričati i objasniti u vezi sa redovnim pregledima i kontrolama i zašto su jako važni. 

Manuelni ginekološki pregled i ultrazvuk bi trebalo urediti oko šeste nedelje trudnoće. Tada se utvrđuje stanje, broj plodova, zdravlje i vitalnost trudnoće. Tom prilikom bi trebalo obaviti još neke preglede, poput analize krvi i urina, određivanje krvne grupe i Rh faktora, nivoa šećera u krvi. Takođe i kolposkopiju i papa nalaz.  

Redosled pregleda u trudnoći 

Do 28. nedelje trudnoće pregledi se savetuju na svake četiri nedelje. Do 36. nedelje bi trebalo da se rade svake druge nedelje. A onda svake nedelje do porođaja. 

Kada su u pitanju ultrazvučni pregledi i tu postoji redosled. Drugi ultrazvuk se radi između 11. i 14. nedelje, treći između 20. i 24. nedelje, a četvrti između 30. i 34. nedelje

CTG daje kvalitetan uvid u stanje bebe u materici analizom njenog pulsa. Konačan uvid u bebino stanje i stanje čitave trudnoće formira se na osnovu kombinacije svih pregleda. 

Važno je da, u konsultaciji sa ginekologom, ispoštujete sve redovne preglede i kontrole. Ni jedan ne treba preskakati, jer je svaki veoma važan.  

PROČITAJ JOŠ