JollyWoman

Korisni saveti za mame koje rade od kuće

Recepti Korisni saveti
01.03.2021.

Zbog pandemije virusa mnogi ljudi su primorani da rade od kuće, među njima su i mame. Svakako se svi možemo složiti da je upravo mama posebno teško da prilagode posao i porodicu. Zato su tu korisni saveti za mame koje rade od kuće.

1. Napravite raspored

Raspored je vrlo važan u svakom radu, a posebno radu od kuće ako nemate posebno određeno radno vreme. Upravo je zbog toga bitno čak i kod kuće imati određeni raspored rada i njega se pridržavati. 

2. Koristite podsetnike

Ovo je ujedno jedan od najboljih načina kako se držati rasporeda. Već je ionako teško raditi od kuće, međutim kao mlada mama to je samo još dodatno teži zadatak. Zato je najbolje koristiti se određenim podsetnicima (post-it papirićima, planerima ili nekim drugim rešenjima) koji će vam pomoći da se što bolje pridržavate zadanog rasporeda. 

3. Očekujte neočekivano

Za sve mlade mame najvažnija je lekcija za rad od kuće biti fleksibilan. Ponekad za svoj radni sto stižete u 10 sati ujutro, dok ponekad znate zakasniti. Zato je posebno važno da budete spremni na sve, pa očekujete neočekivano. Pre bebe to možda i nije bila velika stvar, ali posle deteta jako dobro znate da se svaki radni sat računa. Dajte prednost najvažnijem roku za postizanje tog dana, a svoje druge radne obaveze prebacite na drugi. Morate biti svesni da ne možete sve učiniti odjednom, pa strateški odaberite šta vam je prioritet, a šta nije.

4. Nabavite tablu za pisanje

Ko kaže da su ploče samo za školarce? Idealna stvar za što bolju i kvalitetniju organizaciju u domu jest upravo spomenuta tabla za pisanje koja vam može biti od velike pomoći. Na nju možete zapisivati sve što toga dana (ili narednih dana) morate obaviti pa tako imati ‘crno na belo’ sve svoje obaveze. 

5. Potražite dodatnu pomoć

Ako vam je potrebna, nemojte se ustručavati potražiti dodatnu pomoć. Svima nam je jasno da rad od kuće nije jednostavan, naročito ako pritom brinete o bebi. Možda mislite da rad kod kuće znači da možete na trenutak ‘preskočiti’ brigu o deci, ali postoje itekako oni dani kada će vam biti potrebna pomoć – i to je u redu. 

6. Zabavite decu

Odvojite nekoliko pogodnih igračaka s kojima se vaša deca mogu igrati, uredite ‘igraonicu’ ili organizujte posebno gledanje filmova tokom ‘maminog radnog vremena’. Ako deca imaju nešto da rade i budu zabavljena, manja je verovatnoća da će vas prekidati tokom rada. Takođe možete pokušati postaviti ‘deo za igranje’ u vlastitoj kućnoj kancelariji kako bi se deca osećala kao da imaju svoje određeno mesto za uživanje, dok vi za to vreme proveravate mailove.

PROČITAJ JOŠ