JollyWoman

Malci znalci: Knjige koje bi vaše dete trebalo da pročita još u ranom detinjstvu

Učenje + Igra Lakše učenje
04.12.2017.

Čim deca nauče da čitaju sem osnovne lektire koje imaju u školi trebalo da im pokažete neke druge. Tako ćete ih još bolje uvesti u magičan svet knjiga i stvoriti im naviku da čitaju knjige i van škole. Sećam se prve knjige koju su mi roditelji poklonili za rođendan i jedva sam čekala da je pročitam da vidim kakvu su knigu izabrali. To je bila ,,Hajdi’’ švajcarske spisateljice Johane Špiri a kada sam odgledala i crtać još više sam zavolela knjigu i vraćala se više puta da je pročitam i nudila je drugaricama i drugarima iz škole da je pročitaju.

Odvojite jedan dan i povedite vog mališana u biblioteku, i u školskim i gradski bibliotekama možete nešto naći za svoje dete. Istražite i vidite šta to najviše interesuje vaše dete i ako imate vremena , preovedite neko vreme  u biblioteci čitajući zajedno sa detetom. Evo nekih ideja koje mogu da vas prisete  i vašeg detinjstva.

  1. Grimove bajke

Kada deca polako ulaze u svet knjiga, nije loše početi sa bajkama i pričama. Ova dva nadaleko poznata autora dečje literature su sabrala nekoliko bajki koje su pogodne za predškolski uzrast. One govore o raznim likovima ali i o vrednostima koje treba usađivati decu od malena.

  1. Mali Princ

Iako knjiga deluje daje pisana za decu ova knjiga zapravo krije mnogo veće mudrosti koje će vaše dete shvatiti kasnije i primeniti u kasnijoj dobi. Važni je da deci od malena usađujemo prave vrednosti, da ne budu površni, da cene ono što imaju i da izrastu u dobre i pravedne ljude. Ova knjiga je upravo takva , koja je kao Pandorina kutija i sve njene mudrosti dete će s godinama shvatati.

 

3.Hajdi

Ova kniga je topla preporuka jer sem što opisuje doživljaje jedne devojčice sa ne baš tako lepom sudbinom, ukazuje na neke univerzalne vrednosti kao što su ljubav, drugarastvo posvećenost i dečju plemenitost.

  1. Fantastična bića i gde ih pronaći

Za malce sa bujnom maštom, koji vole fantastiku ili neka izmišljena bića, nesvakidašnja i ne sa ovog sveta, ovo je pravi izbor. Naslov knjige upravo govori o fantastičnim bićima i na kojim sve to magičnim mestima se mogu naći. Ovo je prava jedna fantastična avantura koja nam predstavlja razna čudna bića, njihove karakteristike i navike. Neki su pravi nevaljalci i traženi su od strane Magičnog ministarstva. Dajte svom mališanu da otkrije gde su ta magična bića.

  1. Hari Poter ( svi delovi)

Od iste autorke prethodno navedene knjige možete se ipak odlučiti za daleko popularniju seriju knjiga o malom čarobnjaku Hariju Poteru. Nema potrebe napominjati sve kvalitete ovih knjiga jer znamo da su planetrano popularne , i zaista izvanredne tako da će sigurno zainteresovati vašu decu.

  1. Haklberi Fin/Doživljaji Toma Sojera

Ove dve knjige su slične po temi i po likovima tako da zapravo možete izabrati između njih jer govore o nestašlucima dečaka sličnih godina. Ovo je možda više knjiga za dečake ali svakako ako primetite da vaša devojčica se interesuje za ovako nešto slobodno joj ponudite da pročita. Za decu koja vole slobodu i nestašna su, dajte im ove knjige jer će se zabaviti a možda i pronaći u nekim nestašlucima.

  1. Robin Hud

Lepa istorijska priča koja za glavnog junaka ima Robina Huda, muškog lika ali koji se bori za pravdu i za svoju damu. Ova priča može biti interesantna i devojčicama i dečacima. Priča o zamku, prelepoj dami, i heroju koji spašava narod od zlog gospodara može kod dece probuditi želju za mnogim pitanjima o kojima možete zajedno prodiskutovati.

  1. Moby Dick

Za decu koja vole životinje ili egzotične i daleke predele, mornanrske priče možete kupiti ovu knjigu. Priča o Moby Dick-u , velikom neuhvatljivom  belom kitu i bici koju vodi sa njim kapetan Ahab , sem avanturističkog karaktera takođe je i filozofskog. Kapetan Ahab se bori sa životinjom ali i sa prirodom u širem smislu. Čovek protiv prirode je u mnogim situacijama nemoćan, i to ukazuje na neke ljudske slabosti. Dakle, u ovoj knjizi su skrivene i mnoge druge pouke i poruke.

 

  1. Knjiga o džungli

Opisi džugle i stvorenja koja se tamo mogu naći ali i priča o jednom hrabrom dečaku može privući vašeg mališana. Kao mnoge knjige i ova je ekranizovana pa možete odgledati npr crtać sa mališanom pa posle mu dati knjigu da pročita. Već će stvoriti bar fizičku sliku Moglija ,glavnog junaka ali sada će neke druge situacije moći sam da stvara i zamišlja u svojoj glavici. Ova divna knjiga puna nekih ukazivanja na dečju hrabrost i odlučnost će biti pravi izbor.

  1. Mulan

Evo jedne knjige gde je glavna junakinja devojčica koja postaje ratnik i koja će sigurno privući devojčice nemirnijeg duha. Radnja je smeštena u daleku Kinu, egzotični zemlju sa ratničkom istorijom i određenim kodeksima ponašanja i časti. Možete videti vašu malu princezu kako neumorno čita ovu knjigu otkrivajući sve više ličnost devojčice Mulan. Sem toga, upoznaće jednu od najstarijih civilizacija kao što je kineska i saznati mnogo o ovoj zemlji ,njenoj istoriji i običajima.

PROČITAJ JOŠ