JollyWoman

Masaža beba-čvrsta osnova za bebin dalji razvoj

Beba i Dete Beba
09.05.2018.

„Dodir, nega i masaža su hrana za bebu. Hrana koja joj je neophodna kao i minerali, vitamini i proteini.“ Frederik Leboajer (Frederick Leboyer)

 

Masaža beba je tradicija koja potiče iz Kine i Indije, a danas je u većini zemalja sastavni deo nege beba. Majke širom sveta su svesne značaja držanja, ljuljuškanja, nošenja i dodirivanja beba. Istraživanja su pokazala da je na rodjenju čulo dodira jedno od najbolje razvijenih čula. Ovo čulo je od presudnog značaja za pravilan rast, razvoj pa i preživljavanje bebe.

Radeći u sirotištu u Indiji, Vimala Meklur je došla do zaključka da masaža pruža sigurnost, ljubav, zadovoljstvo i osmislila IAIM program za masažu beba.

IAIM (Medjunarodna Asocijacija za masažu beba) je jedinstven program koji je namenjen svim roditeljima i bebama uzrasta 0-12 meseci, uključujući i decu sa smetnjama uzrasta do 7.godine. Bitno je napomenuti da je roditelj taj koji masira, a instruktor pokazuje pokrete na lutki.

Zašto je važno da masiramo našu bebu? Masažom se pospešuje povezanost između roditelja i bebe, što je jedan od najbitnijih benefita. Pokreti su prilagodjeni svakom delu tela i na ovaj način stimulišemo sve sisteme u organizmu- respiratorni, digestivni, vestibularni, imuni, nervni, cirkulatorni. Stimulišemo i bebin govorno-jezički razvoj. Pomažemo joj da se oslobodi od bola, grčeva i gasova. Prilikom masaže, oslobadja se oksitocin koji pruža opuštanje, smanjenje nivoa stresa, kvalitetniji san i manje plakanja.

Masaža pruža priliku očevima da nadoknade prirodnu prednost koju imaju majke. Takodje, povećava samopouzdanje roditelja kroz bolje razumevanje njihove bebe.

Masiranjem naših beba utičemo na stvaranje društva u kom ima manje nasilja i vandalizma, društva koje je zdravije, tolerantnije i empatičnije.

PROČITAJ JOŠ