JollyWoman

Mešanje baba i deda u odgajanje deteta

Beba + Dete
18.10.2020.

Mešanje baba i deda u odgajanje deteta neretko može biti uzrok određenih konflikata u porodici. Roditelji su ti koji treba da vaspitaju svoje dete. Babe i dede su tu da pomognu, ali ne više od toga. Međutim, neretko je dobar deo vaspitanja poveren upravo njima, ukoliko roditelji veći deo dana provode na poslu, a decu ostavljaju svojim roditeljima na čuvanje. Tada može doći do razmimoilaženja stavova i mišljenja, te i do konflikta. Da li vi podržavate mešanje baba i deda u odgajanje deteta ili ne?

Razmimoilaženje mišljenja

Roditelji često nisu zadovoljni određenim segmentima vaspitanja koje su oni dobili od svojih roditelja, te žele da uvedu određene novine. Tada baba i deda možda to neće razumeti, jer kada su oni odgajali svoju decu sve je bilo drugačije. Uloga babe i dede može biti veoma značajna u životu deteta, posebno ako živite svi zajedno. Ali ako postoje neka bitna razmimoilaženja u stavovima to se mora i može rešiti razgovorom.

Pravila ponašanja moraju biti jasna

Problem nastaje kada baba i deda dete vaspitavaju na jedan način dok su kod njih, a roditelji na drugi način kada je dete sa njima. To može uneti totalni haosu u vaspitanje. Ono tada jednostavno neće znati koga da posluša, šta je ispravno i kako da se ponaša. To je posebno komplikovano oko nekih bitnih segmenata vaspitanja. Pravila moraju biti jasna i kod babe i dede i kod roditelja.

Saslušajte savet

Ukoliko baba i deda ne žive sa vama biće vam lakše, jer se tada verovatno neće puno ni mešati. Jednostavno, to je vaše dete i vi treba da ga vaspitavate. Vi znate šta je za vaše dete najbolje i čemu treba da ga učite. Uvek treba da saslušate savet ili preporuku starijih, da to uvažite, ali ne nužno uvek da poslušate. Odluka je na kraju na vama!

PROČITAJ JOŠ