JollyWoman

Mučnine u trudnoći – postoji li rešenje?

Trudna + Mama
19.11.2020.

Mučnine u trudnoći su nešto sa čim gotovo svaka trudnica ima problem. Kod nekih žena to je nešto privremeno, traje nekoliko nedelja ili meseci, ali prođe. Ali se može desiti i da traju tokom čitave trudnoće. Ako ste među onima koje nemaju mučnine, verujte da ste srećnica. Ali ako su ipak mučnine i vaš problem, ovo je tema za vas. Danas razgovaramo upravo o tome postoji li rešenje za mučnine u trudnoći! 

Mučnine se uglavnom javljaju početkom trudnoće i predstavljaju jedan od simptoma trudnoće. Najčešće do njih dolazi ujutru, ali to ne mora uvek biti slučaj. Javlja se mučnina, povraćanje, gorušica i osetljivost na mirise. S obzirom na ogromne hormonske promene to je sasvim normalna pojava. 

Više manjih obroka 

Ishrana je ključna. Kako vam želudac ne bi bio prazan jer to može pogoršati situaciju, savetuje se da jedete više manjih obroka. Umesto jednog obilnog obroka, odlučite se za dva manja. Jedite manje, a češće. Važno je takođe da se hranite što zdravije, ali i onako kako vam prija. Jedete više proteina i izbegavate masnu hranu. 

Blagi čajevi 

Potencijalno rešenje za mučnine mogu biti blagi biljni čajevi. Oni će umiriti želudac i opustiti vas, ali i poboljšati varenje. Možete izabrati čaj od nane, đumbira, kamilice. U čaj možete dodati limun, to će dodatno pomoći. 

Umerena fizička aktivnost 

Verujemo da vam nije baš do treniranja, ali verujte da umerena fizička aktivnost zaista može biti od pomoći. Šetnja, pilates ili joga za trudnice mogu odagnati jutarnje mučnine. 

Ako imate baš veliki problem sa mučninama, a ništa vam ne pomaže, posavetujte se sa svojim lekarom

Na kraju krajeva, ako vam baš ništa ne pomaže – ne vredi. Neke trudnice jednostavno imaju problem sa mučninama tokom čitave trudnoće. Ono što je važno da ne zaboravite – kada beba stigne sve ćete zaboraviti, pa i mučnine! 

Pišite nam svoje savete! 

PROČITAJ JOŠ