JollyWoman

Na koji način posvetiti pažnju detetu, i koliko vremenski

Beba + Dete
02.04.2017.

Ako ste vi te koje znatno imate udela u novčanom doprinosu, svojoj porodici, puno radite, jedva stižete i da odmorite, verovatno ćete naleteti često na pitanja deteta, poput:
,, A hoćeš li sada da se igramo? “
Ovo pitanje dete često postavlja svojim roditeljima. Jer, ono uživa u vašoj pažnji i vi ste mu ‘prvi’ prijatelj sa kojim želi da razvije razne veštine, pre svega u ‘igrariji’. Prezauzeti roditelji, znaju kako je kada žele da posvete maksimalno vremena svom detetu, ali su svesni da je to zapravo teško do kraja ispuniti. Često nailaze na osude deteta, da se ne ‘druže’ sa njima dovoljno.

Koliko zapravo pažnje treba posvetiti detetu, i na koji način, saznaćete dalje kroz tekst.

  • Pre svega, morate biti svesni da je daleko bitnije kako ćete provesti vreme sa detetom, nego koliko. Kvalitet je ključan.
  • Pod detetovim pritiskom ne treba popuštati, pogotovo ako ćete polovično da ispoštujete to vreme, provedeno s njim. Jer, deca osećaju tu polovičnost.
  • Kada izdvojite vreme, samo za vas i njega, ostavite slobodu detetu da izabere igru, ili šta želi da radi u tom vašem druženju. Tako će osetiti da cenite njegove ideje.
  • Ako mu obećate nešto, potrudite se da to i ispunite. Jer, vi ste njegovo ogledalo, dok se još formira. Zatražite i vi njemu, da vam obeća nešto, što je najpre bitno za njega, ali i za vas.
  • Potrudite se, ako ne svaki dan, svaki drugi da izdvojite tačno vreme, koje će biti samo vaše, zajedničko. Tako će dete znati da vas u tom periodu sigurno ima, i neće vas remetiti u obavljaju, vama bitnih, dužnosti.
  • Bar jedan dan u nedelji, ceo biste trebali da posvetite svom detetu. Da li će to biti šetnja, pa odlazak na kolač. Ili, poseta zoološkom vrtu, bioskopu itd. nebitno je. Kao što smo već naveli, neka ono predloži šta bi želelo da radi, a bilo bi poželjno da se i vi, sa vašim idejama uključite. Tako ćete voditi diskusiju, i naučiti mališana da poštuje, kako svoje ideje i želje, tako i tuđe. Da bude otvoren za kompromis.
  • Odigrajte svaku igru do kraja. Pogledajte svaki film do kraja. Time pokazujete da vam je zaista lepo u detetovom društvu, i ono će se osetiti poželjno i voljeno. Jer, sama činjenica da mu posvećujete kompletnu pažnju, do kraja, jača mu emocionalnu stabilnost i stvara samopouzdanje.
  • Kada već provodite vreme zajedno, ne koristite ga samo za zabavu i igru. Već, pokušajte da vašeg mališana i naučite nečemu. Postoje razne igre za razvoj mozga, koje možete praktikovati.
  • Ako obavljate kućne poslove, ili naprimer, kuvate, pozovite vaše dete, neka se bar zaigra sa brašnom za hleb, i pokažite mu koliko vam zapravo znači njegova pomoć.

070
Drage naše dame, usrećite vaše mališane!

PROČITAJ JOŠ