JollyWoman

NAJLEPŠI PRAZNIČNI SLATKIŠ! Napravite karamelizovane jabuke od SAMO 3 SASTOJKA (RECEPT)

Kuća + Hrana
12.12.2021.

Među omiljenim zimskim poslasticama mališana širom sveta su jabuke umočene u čvrstu i slatku tečnost. Karamelizovane jabuke prave se veoma jednostavno i pomoću tek nekoliko sastojaka, a predstavljaju neodoljiv dezert kojem ne mogu da odole ni odrasli. Karamelizovane jabuke definitivno važe za najlepši praznični slatkiš, pa smo vam zato pripremili najjednostavniji recept za iste.

Sastojci:

  • 7 jabuka
  • 550 g šećera
  • 180 ml vode
  • 80 g glukoznog/bombonskog sirupa
  • štapići

Priprema:

Jabuke dobro operite, pogotovu ako su voskirane. Skinite peteljke i ubrusom obrišite. Na mesto peteljki zabodite drveni štapić.

Foto Unsplash

U sud sipajte šećer, vodu i glukozni/bombonski sirup. Promešajte i stavite da se kuva. Neka umereno vri oko 15-18 minuta i za to vreme nemojte da mešate. Šećer treba blago da požuti, a u videu možete da vidite sam process kuvanja. Sklonite sa vatre, dodajte prehrambenu crvenu boju i promešajte. Uronite jabuke držeći za štapić, a onda prebacite na papir za pečenje i ostavite par minuta da se ohlade. Kada se smesa prohladi i stegne (a brzo se steže), ponovo stavite par sekunti na vatru da biste mogli sledeće jabuke da ušećerite.

Uvijte u celofan, stavite mašnicu i obradujte svoje najmilije.

Napomena:

  • Koristite što sitnije jabuke. Možete koristiti i zelene, čak je lepši kontrast s njima.
  • Umesto sirupa možete koristiti med ali je svakako preporuka da to bude ovaj bombonski sirup.

Prijatno!

PROČITAJ JOŠ