JollyWoman

Napravite sami fitnes opremu i igračke za aktivnu igru za decu – evo kako!

Učenje + Igra Predlog igara
13.11.2019.

Za fizičku aktivnost i aktivnu dečiju igru nisu vam uvek neophodne skupe igračke i oprema„sprave“napravljene u kućnoj radinosti mogu takođe da pomognu! Sprave kao mali ručni tegovi, hula-hop, konopci za preskakanje, tramboline mogu da budu skupi. Ali, šta biste rekli ako vam odamo tajnu kako da napravite dečiji kutak za igranje a da ne potrošite ni novčić?  Neophodno je samo da promenite namenu predmetima koje već imate u domaćinstvu i eto vam sprave za vežbanje ili nove intreaktivne igre za celu porodicu.

aktivnu dečiju igru

Delimo sa vama predloge u nastavku!

Tuneli i druge prepreke: možete napraviti poligon sa tunelima za provlačenje i preprekama za preskakanje od starih kartonskih kutija i jastuka od sofe za sedenje.

Mali tegovi za ruke: nema potrebe da preterujemo sa težinom, te je dovoljno da u male plastične flašice sipate pirinac, pasulj ili neko zrnevlje, vodu sa šarenim dogmićima i eto zanimljive sprave za vežbanje. (napomena: uvek ih nadgledajte kada se igraju sa takvim predmetima zbog otvaranja i gutanja čepova ili drugog sadržaja).

aktivnu dečiju igru

Kućna greda za vežbanje ravnoteže: možete skupiti praznu kartonsku ambalažu od mleka recimo, napuniti novinama i povezati lepljivom trakom. Potom istom pričvrstiti za pod. Na taj način mališani, koji su prohodali, mogu vežbati penjanje i silaženje kao predvežba za stepenice. Veći mališani mogu šetati po „gredi“ napred – nazad i vežbati balans. Ukoliko im još kažete da je pod okolo užarena lava ili voda, učinićete igru još zanimljivijom.

Mekane loptice: ili krpenjače, koje možete napraviti od čarapa ili druge tkanine. Možete igrati sa decom fudbal, košarku ili bilo koju drugu igru. Ukoliko živite u stanu, neće smetati susedima, a opet ćete uživati u omiljenom sportu.

Hvatanje predmeta: Uzmite praznu flašu od deterdženta ili omekšivača. Bitnoje da flaša ima ručku. Odsecite dno i okrenite ga ka gore. Podelite se u dva tima. Jedni bacaju male sitne loptice u vazduh, a drugi tim ih hvata u te flase. Potom se zamenite, a pobednik je naravno onaj tim koji je sakupio najviše loptica.

aktivnu dečiju igru

Trambolina: Stavite na pod jasuke za sedelje sa stare sofe ili neke fotelje. Pa može li biti jednostavnije?

Twister: nema potrebe da trošite novac na isti. Sve što vam je potrebno jeste neka neklizajuća podloga, recimo ona za jogu. Zatim isecite krugove u bojama koje ćete zalepiti lepljivom trakom na joga prostirku. Deci će biti zanimljivo na naprave onaj krug sa bojama i kazaljkom, tako da je na vama samo da zavrtite!

Kako vas se dopadaju ideje? Svaka ova igra ne zahteva skupe igračke, trošenje novca. Potrebno je samo malo prostora, dobre volje, malo truda i mnogo mašte!

PROČITAJ JOŠ