JollyWoman

Navike roditelja koje ŠTETE detetu

Trudna + Mama Mama
20.02.2021.

Jasno je da se roditelji trude da pruže i rade samo ono najbolje za decu. Međutim, nekada iz najboljih namera mogu se desiti greške. Upravo tako postoje navike roditelja koje štete detetu, a da toga često nisu ni svesni.

Ponašate se previše zaštitnički

Deci je potrebno da istražuju i sami uče i svojih iskustava.

U dobi od dve do sedam godina, mališani počinju učiti o uzrocima i posledicama. „Ako im nije dopušteno da posmatraju, isprobavaju i eksperimentišu, deca neće naučiti posledice određenih postupaka. Zapravo, s vremenom će razviti strah prema novim stvarima i istraživanju“, objašnjava psihijatar J.M. Castillo-Carcereny.

On tvrdi da, ako sprečimo dete od istraživanja zbog straha od povrede – dete će razviti strah od preuzimanja inicijative, postaće zavisno o roditeljima, osećaće se nesposobno i uvek će tražiti sigurnost i uveravanje drugih ljudi. Dajte detetu slobodu istraživanja.

Popuštate plaču i ispadima besa

Kada dete napuni dve godine, roditelji bi trebali više razlikovati detetov plač i ispade besa. Iako je jednostavnije popustiti svakom plaču – time detetu više štetimo nego što činimo dobro. Takvo dete neće se naučiti samokontroli i nastaviće da zavisi o drugim ljudima da mu omogućuju svaku stvar, veliku ili malu, a takvo ponašanje često se nastavlja i u odrasloj dobi. 

Ignorišete detetova pitanja

Većina dece je znatiželjna i radoznala. Žele naučiti o svemu oko njih. Jaslička i vrtićka deca su posebno poznata po svojoj radoznalosti ili kao što bi većina rekla – svojoj nametljivosti. 

„Ako roditelj ignoriše detetova pitanja ili jednostavno odgovara s ‘dosta’ kako bi utišao dete, na taj način uči dete da se ne sme izražavati. Dete će naučiti zadržati svoje osećaje za sebe i razviti loše komunikacijske veštine. To će uskoro uništiti poverenje između roditelja i deteta“, govori psihijatar i dodaje kako će dete, s vremenom, prestati razgovarati s roditeljima i jednostavno se okrenuti svojim prijateljima i postati podložno uticajima vršnjaka. 

PROČITAJ JOŠ