JollyWoman

Nega tela nakon porođaja – na šta posebno obratiti pažnju?

Lifestyle
10.06.2023.

Nega tela nakon porođaja je i te kako važna i treba joj  se posvetiti. Većinu stvari na koje treba obratiti pažnju su stvari koje žene i inače rade, samo je sada to još intenzivnije i nikako ih ne smeju preskakati. Pored brige o ishrani i osnovnim segmentima pravilnog načina života, bitna je nega tela, jer je ono pretrpelo brojne promene sa dolaskom bebe na svet. Pogledajte na šta posebno treba obratiti pažnju kada je nega tela nakon porođaja u pitanju!

Dubinska hidratacija kože

Kako tokom trudnoće, tako i nakon porođaja, svaka žena treba voditi računa o hidrataciji kože tela. Umesto laganog losiona za telo, koristite bogato mleko ili kremu za telo koja će dubinski hidrirati vašu kožu. Posebnu pažnju obratite na delove tela na kojima je moguća pojava strija, poput butina, zadnjice i stomaka. Predlažemo da te delove dela mažete što češće i da koristite ulja za telo, koja su upravo namenjena prevenciji pojave strija.

Nega grudi i dekoltea

Posebno ako dojite bebu morate obratiti pažnju na negu grudi i dekoltea, vrata i ruku. Za kupanje koristite što blaže kupke, Ph neutralne i bez mirisa. A kada je mleko za telo u pitanju izbegavajte da taj deo tela mažete, kako ne bi smetalo bebi tokom dojenja. Izbegavajte jake parfeme i dezodoranse.

Intimna nega je najvažnija!

Kako bi rana od porođaja pravilno zarastala, neophodna je pravilna higijena. Zato se porodiljama preporučuje korišćenje blagih kupki za intimnu negu sa blago kiselim Ph koje ne isušuju kožu. Nakon ispiranja mlakom vodom, koristite mekane peškire. 

Nakon svakog odlaska u WC isperite intimnu regiju vodom, kako biste sprečili infekcije. Koristite specijalne mrežaste gaćice, kako bi koža što više bila izložena vazduhu. Birajte pamučne uloške koje ćete što češće menjati. Izbegavajte korišćenje bilo kakvih kozmetičkih proizvoda na toj regiji. N

PROČITAJ JOŠ