JollyWoman

Neka šetnja sa klincima postane prava zabava!

Učenje + Igra Predlog igara
24.11.2019.

Jednom kada vaša deca prohodaju, šetnja postaje sasvim novo iskustvo i izazov na sebi svojstven način. Ukoliko imate klince koji su tek prohodali, duge šetnje su izvodljive ukoliko koristite nosiljku ili kolica. Šetnja sa vašom decom daje im dobar primer redovne vežbe i prevenciju da deca ostanu kod kuće vezana za računar ili televizor.

šetnja postaje sasvim novo iskustvo

Današnja deca ne šetaju dovoljno!

Brojne studije ističu kako današnja deca ne šetaju dovoljno, pogotovo u USA i drugim razvijenijim zemljama. Televizija, računar i video igrice ih sprečavaju da budu aktivni. Takođe strah od stranaca i manje prometnih staza i puteva ulivaju roditeljima strah da puste decu da pešače sami do škole ili igrališta. Istraživanja pokazuju da procenat dece koji su pešačili do škole ili išli biciklom se sa 89% iz 1969. godine spustio na samo 35% danas.

 Ponekad je teško da se i sami motivišemo na šetnju pa samim tim i decu, te iz tog razloga delimo sa vama nekoliko saveta koji vam mogu biti od pomoći.

šetnja postaje sasvim novo iskustvo

1. Vreme samo za porodicu: odvojite vreme koje je rezervisano samo za porodične šetnje. Ne moraju biti duge, dovoljno je pola sata do sat vremena na svaka dva dana, bez obzira koliko ste umorni. Posle par puta već ćete ući u rutinu i ovo vreme koristiti za relaksaciju, razgovore o provedenom danu i sumiranju utisaka, pravljenje planova za buduće dane.

2. Pas: ukoliko volite životinje razmislite o ideji da nabavite porodičnog psa. Na taj način ćete imati „obavezu“ da ga šetate par puta u toku dana, a te šetnje možete iskoristiti kako biste skupa izašli iz kuće ili napraviti plan šetnje tako da se svaki ukućanin rotira.

šetnja postaje sasvim novo iskustvo

3. Pretvorite vreme kada nešto čekate u vreme kada šetate: ukoliko imate decu različitog uzrasta ili oni imaju pauzu između sporta i drugih vanškolskih aktivnosti, iskoristite vreme kada ih čekate da završe sa treningom ili čekaju drugu aktivnost da počne za šetnju. Bilo da ste sami, sa suprugom ili drugim detetom.

4. Pretvorite šetnju u igru: deca vole da broje korake, šahte, bandere… Te smislite igru da izbroje nešto od toga na putu od kuće do parka i slično.

 Iako je loše vreme i kiša ili sneg napolju, ne tražite izgovor. Gumene čizme i kabanica rešavaju sve, a videćete i sami koliko radosti donosi šljapkanje po baricama. Uverite se!

PROČITAJ JOŠ