JollyWoman

NOŠA: Kako da navikavanje prođe što lakše?

Beba + Dete Beba
15.10.2020.

Čuvena noša… Da li je vama navikavanje bilo problem? Mnogim roditeljima jeste i muku muče sa nošom. Prvo morate bebu upoznati sa nošom i pričati joj što više. Objasnite joj sve i idite postepeno. Pravo vreme ne postoji, pravo vreme je onda kada je vaša beba spremna. To je uglavnom između 18 i 24 meseca. Pogledajte kako da noša i proces navikavanja prođe što lakše

Naoružajte se strpljenjem 

Strpljenje će vam biti najbolji prijatelj. Nikako nemojte početi sa navikavanjem na nošu i skidanjem pelena, pa odustati posle dva dana. Morate se polako prilagođavati i nikako ne odustajati. Budite odlučni, strpljivi i dosledni. To nije jednostavan i lak period, ali morate ga proći kao i svi drugi roditelji. 

Idite postepeno 

Čak i odrasli kada usvajaju nove navike trebalo bi da idu postepeno, korak po korak. Isto važi i za bebe. Imajte razumevanja i dajte vremena i bebi i sebi. Nemojte forsirati bebu jer ćete postići kontraefekat.  

Ništa ne možete postići dok sama beba ne poveže nošu sa svojom potrebom i ne shvati kako sve funkcioniše.  Tek onda će sve ići kako treba.

Izaberite odgovarajuću nošu 

Pri kupovini noše bitno je da izaberete onu koja odgovara vašoj bebi. Vodite računa o tome. A kako bi bebi bila još zanimljivija izaberite nošu sa motivima njenog omiljenog crtanog filma. 

Nagradite bebu 

Sistem nagrađivanja sjajno funkcioniše u ovoj situaciji. Svaki put kada beba uspešno koristi nošu nagradite je nekom sitnicom. Suprotno tome, nemojte je kažnjavati kada ne bude sve kako treba, jer ćete je time samo odbiti od noše. 

Ne stvarajte nepotrebni stres 

Nema potrebe da od svake nove navike ili promene stvarate nepotrebni stres. Te rastu zubići, te navikavanje na nošu, te prohodavanje. Ne dozvolite da se zbog svega stresirate. To ne utiče dobro na vas, a to oseća i beba, pa se i ona uznemiri.  

PROČITAJ JOŠ