JollyWoman

Novorođenče: Pravilna higijena i nega

Beba i Dete Beba
27.10.2020.

Kada novorođenče dođe na svet jedna od mnogih stvari o kojima bi roditelji trebalo da vode računa je i pravilna nega. Posebno ako vam je to prvo dete moguće da ćete se malo teže snaći i uklopiti, jer niste imali iskustva ranije i ništa vam nije poznato. Zato je najbolje da se posavetujete sa doktorima dok ste još u porodilištu. A pogledajte naše savete za pravilnu negu uz koje će vaše novorođenče dobiti sve što mu je potrebno! 

Kupanje i pranje kose 

Za kupanje obavezno koristite kupke namenjene isključivo bebama i to one što blaže. Vodite računa da šampon kojim perite kosicu bude blag, da bebu ne bi pekle oči. Oko kupanja se posavetujte sa babicom ili pedijatrom, jer neko preporučuje svakodnevno kupanje, a neko 3 do 4 četiri puta nedeljno.  

Bebinu kožu blago obrišite peškirom, više tapkanjem nego trljanjem, a kosicu takođe obrišite blagim pokretima. 

Nega pupka 

Nega pupka možda predstavlja i najveći strah za roditelje. Neka vam babica obavezno sve objasni u porodilištu. Pupak je potrebno očistiti povidon jodom i sterilnom gazom. Zatim ga prekriti gazom i zalepiti flasterom. 

Pupak ne smete kvasiti tokom kupanja, već ga prekrijte tetra pelenom dok okupate bebu. Kada se pupak skroz sasuši možete ga kvasiti i kupati bebu normalno. 

Nega noktića 

Nokti beba su izuzetno slabi i lomljivi, ali i oštri, te morte voditi računa o njima kako se beba ne bi ogrebala. U prvim danima biće dovoljno da svojim noktom samo ogulite vrhove bebinih noktića, a kasnije ćete početi da ih skraćujete makazicama sa zaobljenim vrhom. Takve makazice su namenjene za bebine nokte i biće vam jednostavne za upotrebu. 

Odgovarajući proizvodi za novorođenče 

Trudite se da za bebu koristite što prirodnije i blaže proizvode. To važi za kupku i šampon, vlažne maramice, kao i kremu i puder, odnosno talk. Posebno ako beba ima neke probleme sa kožom, neophodno je konsultovati pedijatra koji će vam preporučiti najbolje proizvode.  

A ako imate problem sa osipom, pogledajte kako da ga rešite OVDE.  

PROČITAJ JOŠ