JollyWoman

Održavanje dečijih igračaka: pravilno pranje i dezinfekcija

Recepti Korisni saveti
03.09.2020.

Održavanje dečijih igračaka može predstavljati veliki posao za roditelje ukoliko ih ima previše i deca ih stalno koriste. Zato je pravilno pranje i dezinfekcija veoma važna i treba je redovno raditi. Kako biste bili sigurni da su čiste i bezbedne za igru, sledite naše savete za održavanje dečijih igračaka!

Prvo pranje pa igranje

Prvo pravilo je da igračku operete odmah nakon kupovine. Nikada nemojte dati detetu tek kupljenu igračku, a da je prethodno niste oprali i dezinfikovali. Izbegavajte kupovinu igračaka koje se teško čiste. Zdravlje deteta je najvažnije, a ono može biti narušeno zbog bakterija koje se nalaze na igračkama.

Pranje plišanih igračaka

Plišane igračke sva deca vole i igranje sa njima je uvek sjajna zabava. Ono što nije sjajno je količina prašine bakterija koje se mogu nakupiti na njima za kratko vreme. Zato je potrebno redovno ih prati, a najbolje je u veš mašini. Jednom mesečno skupite sve plišane igračke, stavite ih u veš mašinu i operite na 30 stepeni. Ukoliko su sve igračke šarene za svaki slučaj ubacite hvatač boja kako bi sve ostale iste boje. Izbegavajte centrifugu kako se igračke ne bi oštetile. 

Održavanje plastičnih i gumenih igračaka

Podjednako važne su i igračke od gume plastike. Pošto se one ne mogu prati u veš mašini, operite ih ručno. Koristite blagi deterdžent ili tečni sapun za ruke i svaku igračku detaljno operite toplom vodom. Kada se osuše red je na dezinfekciju. Svaku igračku poprskajte 70% alkoholom i ostavite ih da se osuše.

Svakodnevno pranje 

 Posebno vodite računa o igračkama kojima se dete najviše igra ili ih stavlja u usta i glođe. Njih obavezno perite svakoga dana, a najbolje je da ih imate više kako biste onu koja je pala na pod zamenili čistom. To su najčešće glodalice, zvečke i cucle.  

PROČITAJ JOŠ