JollyWoman

Osip kod beba – prevencija i lečenje

Beba i Dete Beba
19.10.2020.

Osip kod beba je nešto sa čim gotovo svi roditelji imaju problem. Osip u pelenskoj regiji javlja se kao posledica kontakta bebine izuzetno nežne kože sa mokrom pelenom koja je puna bakterija. Bebina koža je jako osetljiva, te je bitno da to područje pravilno negujete. Čak i ako nemate taj problem, dobro je da koristite preparate za prevenciju. Pogledajte naše savete kako da rešite osip kod beba!

Prevencija je važna

Kako uopšte ne bi došlo do osipa u pelenskom delu, potrebna je pravilna higijena i nega. Redovno presvlačenje i kupanje je osnova. Bitno je da pre svega izaberete odgovarajuće pelene za svoju bebu, od što prirodnijih materijala i što udobnije. Beba može dobiti osip i od samih pelena, pa je važno da pronađete odgovarajuće. A zatim i da ih redovno menjate.

Najbolje je da nakon svakog menjanja pelene bebinu guzu isperete mlakom vodom i blagim sapunom. Međutim, pošto to nije uvek moguće, mnoge mame koriste vlažne maramice. One jesu izuzetno praktične, međutim važno je pronaći prave. Neka vaš izbor budu vlažne maramice koje su neutralne, bez mirisa, alergena, parabena i štetnih supstanci.

Pravi proizvodi

Pored odgovarajućih pelena i vlažnih maramica, bitno je da koristite i odgovarajuću kupku i kremu. Neka kupka koju koristite bude što blaža i neutralnija. Isto važi i za kremu. Najbolje je da se posavetujete sa svojim pedijatrom.

S obzirom na osetljivu kožu beba koja je i te kako sklona iritacijama, najbolje je da svi proizvodi koje koristite budu na prirodnoj bazi.

Posetite pedijatra

Ukoliko vaša beba ima ozbiljnijih problema sa osipom u pelenskoj regiji trebalo bi da posetite pedijatra. Konkretno, kada se osip proširi van pelenske regije, kada ga prati povišena temperatura i redovna terapija ne daje rezultate. Takvo stanje ne smete tek tako zanemarivati, jer može biti ozbiljno. Tada je pregled lekara neophodan kako bi vam prepisao odgovarajuću terapiju.

PROČITAJ JOŠ