JollyWoman

Pedijatri upozoravaju: Biljna mleka nisu dovoljno hranljiva za decu

Beba i Dete
06.06.2023.

Važnost mleka i mlečnih proizvoda u ishrani dece je od velike važnosti.

Mleko sadrži veliki broj vitamina, poput kalcijuma, kao i vitamin D, kalcijum, vitamin B12, kalijum i proteine.

Majčino mleko je najhranljivije i najbolje

O hranljivosti i benefitima dojenja i majčinog mleka se mnogo zna. Posebno za novorođenče i malu decu, dojenje je svakako najbolji izbor.

Naravno, u slučaju da mama ne može da doji postoje izbori adaptiranih formula koje su najsličnije majčinom mleku i najbolja zamena.

Šta nakon dojenja?

Svakako i ako dojite u nekom momentu će i to prestati. Većina mama se onda pita koje mleko je najbolji izbor za moje dete.

Prema brojnim anketama veliki broj majki počinje sa kravljim mlekom. Međutim, to nije najbolja zamena za period nakon dojenja.

I u ovom slučaju najbolji izbor za period nakon dojenja je adaptirana mlečna formula. Kako joj i sam naziv kaže, ove mlečne formule su adaptirane da su najsličnije majčinom mleku i obiluju vitaminima prema uzrastu deteta.

Svaka formula ima odgovarajući sadržaj, prilagođen uzrastu deteta, te na tržištu možemo naći pakovanja sa oznakama: 1, 2, 3 i 4. U dogovoru sa pedijatrom bi trebalo napraviti izbor u pogledu određene vrste mleka, ali i samog proizvođača.

Biljna mleka nisu dovoljno hranljiva

Biljna mleka, s druge strane, sadrže određene nutrijente, ali u mnogo manjoj količini koja ne zadovoljava potrebe dece mlađe od pet godina.

— Biljna mleka ne preporučuju se kao zamena za mleko kod sasvim male dece, jer je nutritivni sastav nezadovoljavajući — navodi se u vodiču za pedijatre, prenosi „Dejli mejl“.

Dodatni problem je što su mnoga od ovih mleka zaslađena šećerom ili zamenama za šećer, što ih čini još nezdravijim za decu.

PROČITAJ JOŠ