JollyWoman

Povećanje plodnosti kod žena

Trudna + Mama
15.10.2020.

S obzirom na to da se kod mnogih parova dešava problem začeća, sve više se govori o mogućnosti za povećanje plodnosti. Stvaranje porodice nije tek tako usputan proces, već nešto na šta i muškarac i žena treba da budu i psihički i fizički spremni. Začeće zavisi od mnoštva faktora, a postoje i načini da žena utiče povećanje plodnosti. Danas upravo o tome razgovaramo!

Upoznajte svoj mesečni ciklus

Pre svega idite na pregled kod ginekologa. Proverite da li je sve u redu i popričajte sa njim o planiranju trudnoće.

Druga bitna stvar je da upoznate svoj mesečni ciklus. Vodite računa kada su vam plodni dani. Ovulacija je najbolji period da ostanete trudni.

Promenite svoj način ishrane

Pođite od dovođenja svog organizma u red. Trudite se da jedete što više zdrave hrane. Konzumirajte što više hrane bogate antioksidantima, smanjite unos trans masti i ugljenih hidrata. Pijte dovoljno tečnosti, izbegavajte alkohol i cigarete i smanjite količinu kafe. Jedite što više hrane koja je bogata gvožđem. Takođe je bitna i fizička aktivnost pa se trudite da budete što aktivniji.

Što manje stresa

Stres je uzrok mnogih zdravstvenih problema i može uticati na neplodnost. Značajno utiče na hormonski disbalans, što je jedan od najčešćih uzroka neplodnosti. Zato zaboravite na stres i nerviranja.

Opustite se

Jedna od najvažnijih stvari jeste da se opustite. Jednostavno nemojte stalno biti pod pritiskom i stalno razmišljati o trudnoći. Nemojte imati odnose sa partnerom samo da biste zatrudneli, već se opustite i uživajte u odnosu, bez pritiska i stalnog razmišljanja. Tek kada se potpuno opustite, mnogo su veće šanse da zatrudnite.

Pomoć lekara

Nakon godinu dana aktivnog pokušavanja većina žena zatrudni. Ukoliko se to ne dogodi, a vodili ste računa o svim bitnim faktorima, obratite se stručnjaku. Uradite detaljnije analize i preglede kako biste ispitali šta je uzrok toga što niste zatrudneli i kako biste, pomoću doktora, pronašli rešenje.

PROČITAJ JOŠ