JollyWoman

Prednosti organske ishrane dece na njihovo rast i razvoj

Beba i Dete
05.06.2023.

Skladna i srećna porodica je ono o čemu većina ljudi mašta. Zdravlje najmilijih je svakome na prvom mestu.

Međutim razmišljanje o zdravlju porodice počinje i pre začeća. Stručnjaci savetuju da oba roditelja i pre začeća treba da misle o svom zdravlju, da detoksikuju organizam i tako se na vreme oslobode svega štetnog u organizmu.

Prednost uvek treba dati organskoj hrani koja je zdrava i koja nije genetski modifikovana, ne sadrži metabolite, insekticide, otrove, hemijska zagađenja ni pesticide. Ishrana deteta nastavlja se u utrobi majke gde se formira digestivni trakt koji je nezreo sve do šestog meseca bebinog života, a sazreva u drugoj godini, pa zbog toga ishrana treba da bude raznovrsna i izbalansirana, sastavljena u dogovoru sa nutricionistom.

Organska hrana mora biti sertifikovana u skladu sa važećim organskim smernicama i nosi BIO oznaku, organski pečat koji označava ekološku proizvodnju i dobrobit životinja. To rezultira boljim kvalitetom zemljišta i smanjenim zagađenjem što poboljšava biodiverzitet i buduću dobrobit ljudi, prirode i životinja.

Proizvodi koji su u skladu sa pravilima organske proizvodnje nose oznaku BIO koja je strogo definisana i pomaže potrošačima da identifikuju organske proizvode koji poštuju određene standarde održivosti i obezbeđuju zdravu hranu uz minimalan uticaj na životnu sredinu. Ona označava visokokvalitetnu zdravu hranu, zaštitu životne sredine i životinja

.

Savet stručnjaka je i da mleko i mlečni proizvodi u ishrani dece treba da budu zastupljeni svakodnevno. Prednost treba dati probiotskim kulturama, odnosno kiselom mleku, jogurtu. Kravlje mleko, kao i mleko ostalih sisara ne daje se deci do druge godine života, dok se preporučuje davanje biljnih mleka organskog porekla.

Kada govorimo o deci koja su dojena, preporuka je da se majka hrani organskom hranom, a u slučaju da su na adaptiranoj formuli, preporuka su organske adaptirane formule.

Organska poljoprivreda ima tendenciju da bude bolja za životnu sredinu. Njene prakse mogu smanjiti zagađenje, sačuvati vodu, smanjiti eroziju tla, povećati plodnost zemljišta i trošiti manje energije. Organska poljoprivreda je takođe bolja za okolne ptice i životinje, kao i ljude koji žive u blizini farmi.

Neki od organskih proizvoda takođe se isporučuju u ekološki prihvatljivoj ambalaži koja zahteva manje materijala, što ih čini održivijim i ekološki prihvatljivim.

PROČITAJ JOŠ