JollyWoman

Prvi izlazak u klub – Šta sve tinejdžeri treba da znaju?

Beba i Dete
15.09.2020.

Prvi izlazak u klub je za sve roditelje veliki stres, ali ukoliko detetu objasnite sve što treba da zna, neće biti problema. Bitno je da se određene granice i pravila znaju i da bude jasno da se to mora poštovati. Kako prvi izlazak u klub ne bi predstavljao stres za roditelje i kako bi sve prošlo u najboljem redu, pogledajte naše savete!

Ozbiljan razgovor

Bitno je početi od razgovora. Sedite sa svojim detetom i otvoreno razgovarajte o svemu. Prvi izlasci uglavnom budu u periodu puberteta kada su deca najrizičnija i najosetljivija. A s obzirom na to da je ipak reč o prvom izlasku ne znaju šta sve mogu videti i šta ih očekuje. Zato mu objasnite i kako da reaguje u određenim situacijama koje se mogu dogoditi.

Bitno je da znate gde i sa kim će vaše dete izaći. Vodite računa da ne izlazi na sumnjiva mesta, već na proverena, i da društvo s kojim ide poznajete. Možete nabaviti broj telefona njihovih roditelja za svaki slučaj.

Jasna pravila od početka

Od samog početka postavite jasna pravila koja se ne smeju kršiti. Ne izigravajte preteranu strogoću, ali nemojte biti ni popustljivi. Objasni detetu zašto se pravila moraju poštovati, kao i šta ga očekuje ukoliko ih ne bude poštovalo.

Dogovorite se u koje vreme će izaći i kada će se vratiti kući. Takođe, recite svom detetu da vam se barem jednom tokom večeri javi da je sve u redu, kako ne biste brinuli. 

Alkohol nije dozvoljen

S obzirom na osetljive godine u kojima se nalaze, bitno je da objasnite da alkohol cigarete nisu dozvoljeni i zašto je to tako. 

Čak i ako tinejdžeri počnu sa konzumiranjem alkohola, a imaju vozačku dozvolu, obavezno im recite da se vrate taksijem, jer se u takvom stanju ne sme voziti!

PROČITAJ JOŠ