JollyWoman

Prvo odvajanje od bebe: kako da prođe što bezbolnije?

Beba i Dete Beba
17.11.2020.

Prvo odvajanje od bebe je stres i za mamu i za bebu, ali je često neizbežan. Čak i ako je period razdvojenosti kratak i znate da je beba za to vreme u sigurnim rukama, ipak postoji bojazan da li će sve biti u redu. To je prirodno i normalno, ali morate prihvatiti razdvojenost. Najbolje je da se postepeno navikavate, kako bi odvajanje od bebe prošlo što bezbolnije. Pogledajte naše savete! 

Budite sigurni da je beba u sigurnim rukama 

Bilo da se morate vratiti na posao ili otići na kratak put, morate biti sigurni da je vaša beba na sigurnom. Bilo da ostaje kod kuće sa tatom, bakom i dekom ili dadiljom, budite sigurni da je sve kako treba. Bebu ostavite sa osobom za koju znate da će je paziti pružiti sve neophodno. Bitno je da osobi koja će čuvati bebu sve objasnite. Posebno kada je u pitanju hrana za bebu. Neophodno je da beba uvek bude presvučena i čista, nahranjena i naspavana. Pored toga važno je i da je voljena i mažena. 

Postepeno navikavanje 

Kako bi odvajanje lakše palo i vama i bebi možda najbolji način je da se postepeno navikavate. Izađite do prodavnice ili pijace sami, barem na kratko, a bebu ostavite sa osobom koja će je čuvati. Na taj način će beba postepeno prihvatati vaše odsustvo.  

Nemojte se iskradati kada izlazite iz kuće. Bebi neće biti lako kada vidi da odlazite. Ali najbolje je da budete iskreni i da dete ne izgubi poverenje u vas. Biće teško, ali će proći.  

Posvećenost bebi 

Razdvojenost će neminovno pogoditi i vas i bebu i to je normalno. Ono o čemu bi posebno trebalo voditi računa je da se posvetite bebi maksimalno onda kada ste sa njom. Ako ste se vratili na posao, nakon posla se maksimalno posvetite svojoj bebi. Tako će beba biti sigurna da je niste tek tako ostavili, već da ste tu za nju! 

PROČITAJ JOŠ