JollyWoman

RASPRAVA koju su povele mame: Da li su danas deca više razmažena nego 80-ih i 90-ih?

BEBA
15.02.2021.

Na portalu Mumnet, a ispod jednog objavljenog teksta krenula je rasprava koju su upravo povele mame. Da li su danas deca više razmažena nego 80-ih i 90-ih?

Jedna je mama pokrenula burnu raspravu na društvenim mrežama nakon što je rekla da su deca 2021. godine ‘razmažena, jer zahtevaju potpunu posvećenost i svaki slobodni trenutak svojih roditelja. Takođe je pitala zašto današnjoj deci roditelji trebaju čitati, pevati pesme i planirati rođendane. Navela je da su roditelji često prisiljeni „stvoriti vreme koje nemaju“ kako bi zabavili svoju decu, u uporedila s njenim detinjstvom devedesetih i osamdesetih kada se igrala napolju s prijateljima na ulici i kada je upravo to bila najlepša zabava.

Ova mama nije bila jedina s tim mišljenjem. Drugi su se roditelji takođe složili s činjenicom da su neka današnja deca razmažena i samovoljna. Jedna mama je napisala: „Odrastala sam pedesetih godina kada su roditelji retko radili takve stvari. Nije bilo „užitaka“ kao što su planski datumi igre kod prijatelja, pre i posle škole i tako dalje. Dečje aktivnosti bile su puno neformalnije i često su se organizovale spontano s prijateljima na ulici. U zatvorenom smo se sami zabavljali čitanjem, društvenim igrama.“ „Roditelji su decu danas stavili pod stakleno zvono i sve im servirali  na tanjir.

Da li su deca danas više razmažena nego nekada?

Druga žena je rekla: „Moj rođak ima 7 godina i zapravo nije sposoban samostalno se igrati. Njegov tata se uvek igrao / zabavljao / putovao s njim, itd. Ironija je što mu se kupuje jako puno igračaka za Božić i rođendan, a on ih i ne pogleda.“ „Čini se da se toliko mnogo dece nije sposobno igrati i nema nikakve maštovitosti u njihovoj igri. Potrebne su im stalne ideje i usmeravanje odraslih. To je prilično tužno. Inače čuvam decu i to je sve češće“, dodala je.

Ironija je što mu se kupuje jako puno igračaka za Božić i rođendan, a on ih i ne pogleda

Šta vi mislite o ovome? Da li su deca danas više razmažena?

PROČITAJ JOŠ