JollyWoman

Ravnotežom mikrobioma i adekvatnom negom, očuvajte zdravlje osetljive kože

Lepota + Stil
03.11.2020.

Priprema jesenje i zimske garderobe podrazumeva povratak kaputima, rolkama, čizmama i kišobranima. U tom procesu, ne smemo da zaboravimo na našu kožu jer je hladnije vreme dodatno isušuje i pojačava osetljivost. Osim spoljnih agresora, do suve i osetljive kože dolazi usled nedostatka lipida (masnih suptanci) pri čemu je „zaštitna funkcija“ oslabljena. Da bi ona imala svoju zaštitničku ulogu važna je ravnoteža mikroorganizama odnosno mikrobioma

Zahvaljujući istraživanjima o mikrobiomu, stručnjaci brenda La Roche-Posay stvorili su inovativne formule u proizvodima iz Lipikar linije sa bogatom, kremastom teksturom poput Lipikar Baume AP+M. Oni pomažu u održavanju ravnoteže,  trenutno smiruju kožudeluju protiv svraba sprečavaju povratak pogoršanja stanja kože posebno kod osetljive kože.

Sa čime se sve „bori“ zaštitnik naše kože – mikrobiom, i koja je njegova uloga, otkriva nam specijalista dermatovenerologije docent dr Dušan Škiljević.

specijalista dermatovenerologije docent dr Dušan Škiljević

„Mikrobiom je važan deo kožne barijere koji ne dozvoljava patogenim mikroorganizmima da se nasele i razmnože na koži. Nadalje, delovi mikrobioma međusobno komuniciraju u održavanju ove odbrane, ali komuniciraju i sa imunskim sistemom kože, čineći ga čvršćim i sposobnijim da prepozna različite agense koji ga napadaju“, ističe dr Škiljević.Doktor Škiljević dodaje da do oboljenja kao što su ekcemi, atopijski dermatitis, seboreični  dermatitis, psorijaza i brojni drugi, između ostalog, došlo zbog neravnoteže mikrobioma i dodaje da je jedan od mogućih faktora neadekvatna nega. Zbog toga je važan pronalazak proizvoda koji će biti odgovarajući za već nadraženu kožu koju karakteriše osećaj „zapaljenja“, a ona neretko prerasta u hronične stadijume. 

Takođe, važno je izaći iz začaranog kruga svraba jer se zaštitni sloj kože dodatno šteti češanjem i time se  omogućuje da još više alergena i nadražajućih materija prodre u kožu. Lipikar Baume AP+M deluje trostruko protiv navedenih problema sa kožom: trenutno umiruje i deluje protiv svraba, pomaže u vraćanju ravnoteže mikrobioma, a nadalje sprečava povratak pogoršanja stanja kože. Ova dejstva postiže zahvaljujući prebiotičkim svojstvima koji omogućuju rast preko 500 bakterija koje imaju pozitivan efekat na kožu.  

Među njima je aqua posae filiformis, sastojak nastao kultivacijom bakterije Vitreoscilla Filiformis, a sama formula proizvoda dodatno je obogaćena mikroresyl, koji udruženo rade da koža nadoknadi lipide. Preporučeno je da se Lipikar Baume AP+M koristi dva puta dnevno, ujutro i uveče, može se nanositi i na lice i telo. Formulisan je za bolji život osetljive kože kod cele porodice, od beba do starijih. Njegova efikasnost potvrđena je kliničkim ispitivanjem brenda u kom je 82 odsto pacijenata tvrdilo da nakon jednog meseca upotrebe Lipikar Baume AP+M nemaju vraćanje simptoma oboljenja.* Nešto kraća, dvonedeljna klinička ispitivanja na 51 osobi (odrasli i deca) su pokazala da  je svrab umanjen za čak 41 odsto. Smanjenjem svraba poboljšan je i kvalitet života, te je tako 42 odsto pacijenata izjavilo da je gubitak sna smanjen za 42 odsto.

Iako su nam mikrobiomi različiti, nega nam je ista

Svoje iskustvo u pronalaženju nege za svoje najmilije i najmlađe članove porodice koji imaju problema sa atopijom kože, sa nama su podelile i mame čiju su iskrenost na Instagramu zavoleli mnogi. 

Petostruka mama i problem osetljive kože kod dece

Milena Kostić po zvanju je inženjer u menadžmentu, a simpatije svojih pratilaca stekla je kao petostruka mama i pokretač bloga Mama iz magareće klupe kako glasi i ime profila na Instagramu. Njeno dvoje dece suočava se sa problemom atopične kože, a Milena se trudi da im olakša život i prati nova saznanja o ovom oboljenju, tako je došla do pojma mikrobiom.

„Većina nas zna da na površini kože živi mnoštvo organizama, te da ona nikad nije sterilna.  Sve te bakterije, virusi i gljivice čine mikrobiom. Neke od njih su dobri momci, neke ne. I kakvo stanje će biti sa kožom, u mnogome zavisi od te ravnoteže. Možda genetiku ne možemo da promenimo, ali možemo da utičemo na neke navike i okolnosti“, zaključuje Milena i dodaje da su njeni mališani zahvaljujući proizvodima sa prebiotičkim svojstvima duži period bez tegoba.

Dodatne informacije o mikrobiomu i proizvodima brenda možete pronaći na La Roche-Posay sajtu i u sledećem tekstu.

PROČITAJ JOŠ