JollyWoman

Recepti za najukusnije kašice sa žitaricama

Beba i Dete
10.12.2021.

Prvih nekoliko meseci svog života bebe se hrane isključivo majčinim mlekom ili adaptiranom formulom, a nakon toga se u ishranu uvode i nemlečne namirnice. Po nekom nepisanom pravilu prvi bebini čvrsti obroci sastavljeni su od nekoliko vrsta voća, povrća i žitarica koji su izuzetno korisni za njihov rast i razvoj. U samom početku bebama se prvo daju one namirnice koje imaju mali alergijski potencijal, a pritom su veoma hranljive. Recepti za najukusnije kašice sa žitaricama u nastavku teksta su pune vitamina za vaše najmlađe i najslađe.

Najčešće se prvo uvode žitarice poput pirinča, palente i ovsa, koje sadrže veliku količinu ugljenih hidrata i daju organizmu energiju. Pravilo je da se svaka nova namirnica uvodi tri uzastopna dana da bi se ispratila eventualna alergijska reakcija.

Svakog dana roditelji se nalaze pred zadatkom – kako osmisliti obroke za bebu a pritom biti siguran da je unela dovoljno hranljivih sastojaka neophodnih za rast i razvoj. Toliko je različitih vitamina, minerala, aminokiselina, masnoća… da ponekad deluje nemoguće biti na visini zadatka. Dodatne brige zadaju deca koja su probirljiva i na očaj roditelja, neće ni da probaju pažljivo isplaniran i pripremljen, izbalansiran obrok, koji mu roditelji s ponosom ponude.

Žitarice predstavljaju prvi  izbor za dobar početak, a redosled uvođenja žitarica je sledeći:

Peti i šesti mesec – pirinač i kukuruz

Sedmi i osmi mesec – ovas, proso, pšenica, ječam, raž i heljda

Moja prva pirinčana kašica

 Potrebno je:

Priprema:

U toplu predhodno pripremljenu adaptiranu mlečnu formulu ili mamino mleko  dodati pirinčane pahuljice  i fino sjediniti.

Kašica sa grizom  i voćem

 Potrebno je:

  • 50ml adaptirane mlečne formule ili maminog mleka
  • 2 kašike  Milupa – Griz pahuljica, (Milupa griz je sa mlekom, tako da ne treba da se dodaje mleko) ali imali druge žitarice bez mleka
  • ½  jabuke.

 Priprema:

U predhodno pripremljenu adaptiranu mlečnu formulu ili mamino mleko  dodati očišćenu, skuvanu i ispasiranu  ½ jabuke i pahuljice (Milupa 7 žitarica, pirinač ovas, pirinač kukuruz tapioka) ,  a zatim fino sjediniti.

Kašica sa keksom, bananama i jabukom

– od sedmog meseca

Potrebno je:

  • 1 zrela banana
  • 1 sočna jabuka
  • 3 kašike Milupa žitarica sa mlekom i keksom
  • 3 kašike svežeg soka od jabuke (proizvoljno)

Priprema:

Bananu izgnječite, a jabuku oljuštite, pa je kratko prokuvajte u malo vode. Izgnječite je i pomešajte sa kašom od banane. Umešajte Milupa keks i razredite sokom od jabuke. Ovo je izuzetno ukusan i zdrav  voćni obrok za vašu bebu.

PROČITAJ JOŠ