JollyWoman

SAMOPOUZDANJE – pomozite vašem detetu da ga izgradi na sledeći način!

Beba + Dete
07.12.2019.

Zdrava osnova za razvijanje samopouzdanja deteta je jako važna tokom perioda odrastanja. Samopouzdanje je uprošteno rečeno način na koji dete vidi i doživljava sebe, kakvo mišljenje ima o sebi i sposobnostima da obavlja razne stvari. Oblikovano je time koliko se ono oseća sigurno i voljeno, koliko podrške ima ili kritike dobija od važnjih ljudi u njegovom životu, pogotovo od roditelja.

Evo nekoliko značajnih načina na koji roditellji mogu napraviti velike promene u građenju zdrave osnove za razvoj samopouzdanja kod dece.

Pokazujte svojoj deci ljubav svaki dan

  Znajući koliko je voljeno dete dobija osećaj sigurnosti i pripadnosti što je ključno za razvijanje svesti o samome sebi. Kako raste, ono će nastaviti da gradi i širi svoj krug prijatelja gradeći socijalne veze. Zato se uvek pozdravite sa decom kada odlazite, poljubite ih i zagrlite. Razmenjujte nežne reći dok prepričavate dan i pokazite im na više načina koliko ih volite.

Zabavljajte se i igrajte se sa svojom decom

  Kada se igrate sa svojom decom vi im pokazujete da volite da provodite vreme sa njima i da uživate u njihovom društvu. Igranje sa vašim mališanima ima brojne benefite: ne samo da razvijaju samopouzdanje u svoje sposobnosti da budu interesantni i da mogu da zabave ljude oko sebe već i nivo anksioznosti i stresa opada kod dece.

Odredite svojoj deci obaveze i kućne zadatke

Kada su deca odgovorna za obaveze proporcijalne njihovim godinama to im daje osećaj važnosti i uspešnosti kada obave zadatak. Čak i kada nešto ne obave perfektno, dajte im do znanja da cenite njihov trud i zalaganje, pohvalite ih za sve što su do sada uradili i stavite im do znanja da će trudom i radom biti sve bolji u obavljanju različitih zadataka.

Dopustite deci da budu nezavisna

  Kada krenu u školu počinje period nagle promene i rasta želje za samostalnošću kod dece. Kada pređu u više razrede, već počinju da ostaju sami kod kuće ili da idu u školu sami, da aktivno i uspešno pomažu mlađima od sebe. Jako je bitno da tada roditelji dopuste detetu da budu sve više i više nezavisna, dopuštajući im da sami nađu način na koji će pričati sa učiteljem o nekom problemu, organizovati domaće zadatke, spakovati opremu za trening.

Naučite dete da je neuspeh i mali poraz šansa za učenje

Objasnite im da je ljudski grešiti i da nije uvek sve perfektno. Ali ih naučite kako da iz toga izvuku pouku i da se trudom i radom mogu postići mnogo bolji rezultati.

PROČITAJ JOŠ