JollyWoman

Saveti jedne mame – Kako olakšati dojenje

Trudna + Mama
18.04.2020.

Dojenje je prirodni nastavak trudnoće i predstavlja najlepšu vezu između majke i bebe. Kada je dojenje u pitanju, prva nedelja posle porođaja jeste najnapornija, ali uz prave savete može biti olakšana.

Pokazalo se da je dojenje uspešnije ako se beba odmah nakon porođaja stavi na majčine grudi. Dojenje odmah nakon porođaja ima određene prednosti i za majku. Naime, kada beba vuče bradavicu, to kod majke podstiče lučenje oksitocina. Oksitocin je hormon koji utiče na izlučivanje mleka, ali i pospešuje skupljanje materice, što dovodi do smanjenja postporođajnog krvarenja.

Dojenje je prirodni nastavak trudnoće

Pre početka dojenja, i majka i beba moraju zauzeti udoban položaj. Beba bi trebalo da bude okrenuta prema majci celim telom i da sisa polako i duboko. Ne bi trebalo držati bebin potiljak, već nasloniti njenu glavu na majčinu ruku.

Bebu ne treba hraniti po planiranom rasporedu, već kada ona želi. Kada se beba doji po utvrđenom ritmu, dolazi do prepunjenosti grudi. Prvih nedelju dana po rođenju, pauza između dva dojenja ne bi trebalo da bude veća od 3 sata. Beba treba da sisa dok ne bude sita. Tada će ili da odbije dojku, ili da zaspi. Mnoge bebe vole da dremaju u toku dojenja. Nikada nemojte odvajati njena usta od dojke dok sisa. Umesto toga, vrhom prsta dodirnite ugao njenih usana, pa će ona sama ispustiti bradavicu

PROČITAJTE: Moje iskustvo sa dojenjem i ishranom bebe

PROČITAJ JOŠ